Coreea de Nord execută focuri de artilerie în apropierea insulelor sud-coreene pentru prima dată de la încetarea acordului militar intercoreean

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Kim Jong Un, dictatorul nord-coreean, face poze alături de ofițerii și soldații săi
Kim Jong Un, dictatorul nord-coreean, face poze alături de ofițerii și soldații săi

Potrivit Statului Major Întrunit (SMÎ) al Forțelor Armate ale Coreei de Sud, pe 5 ianuarie între orele locale 9.00 și 11.00, forțele de artilerie ale Coreei de Nord a executat cel puțin 200 de focuri de artilerie în largul coastelor vestice, în apropierea insulelor sud-coreene Baengnyeong și Yeonpyeong,

Proiectilele au căzut la nord de așa-numită Linie Limită de Nord (NLL) trasată de Națiunile Unite la sfârșitul Războiului din Coreea în 1953, dar încă disputată.

Focurile trase nu au rănit niciun civil sau militar, a precizat SMÎ care a calificat incidentul drept un "act provocator ce amenință pacea și sporește tensiunea în Peninsula Coreeană".

"Nu este neobișnuit ca armata Coreei de Nord să tragă cu artileria în Marea de Vest în timpul exercițiilor sale militare de iarnă", a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul. "Ceea ce este diferit în acest an este faptul că cele două Corei au renunțat recent la un acord militar de consolidare a încrederii, iar Kim Jong Un a dezavuat în mod public reconcilierea și unificarea cu Sudul."

În replică, în după-amiaza zilei, armata sud-coreeană a organizat propriul exercițiu naval cu trageri de luptă. De altfel, Ministerul sud-coreean al Apărării a recunoscut că exercițiul a fost destinat "să răspundă provocării generate de Coreea de Nord în această dimineață prin tragerile de artilerie executate în zonă fără nicio provocare". Acesta a subliniat că nu au existat "mișcări neobișnuite" din partea armatei nord-coreene în timpul exercițiului.

Înaintea exercițiului, locuitorilor din Yeonpyeong li s-a cerut să folosească adăposturile din apropiere și "să se abțină de la activități în aer liber", potrivit unui mesaj postat pe site-ul guvernului.

Duminică, agenția de știri de stat nord-coreeană KCNA a informat că liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că țara sa nu va mai căuta reconcilierea și reunificarea cu Coreea de Sud.

Kim a declarat că relațiile intercoreene au devenit "o relație între două țări ostile și chiar între doi beligeranți", potrivit raportului KCNA.  El a adăugat că, dacă SUA și Coreea de Sud încearcă o confruntare militară cu Nordul, „descurajarea sa nucleară nu va ezita să intre în acțiune”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel