Coreea de Nord acuză SUA de "politică ostilă" privind rachetele sud-coreene

Eduard Pascu |
Data publicării:

Presa de stat nord-coreeană a criticat vehement luni recenta anulare a unor restricţii americane de limitare a razei de acţiune a rachetelor sud-coreene, acuzând Washingtonul de "politică ostilă" şi "dublă măsură ruşinoasă", notează DPA.

"Se pare că este un act deliberat şi ostil faptul că Statele Unite au ridicat limita razei de acţiune, după ce nu s-au mulţumit doar cu îndepărtarea limitei de greutate pentru focoase şi au aprobat mai multe revizuiri" privind rachetele, se spune într-un articol difuzat de agenţia de presă de stat KCNA şi scris de Kim Myong Chol, pe care agenţia îl descrie ca fiind un analist de afaceri internaţionale, transmite Agerpres.

Limitările au fost impuse Seulului printr-un aşa-numit ghid privind dezvoltarea şi utilizarea tehnologiei şi componentelor rachetelor cu diferite caracteristici de acţiune.

Această "măsură de anulare este un memento puternic al politicii ostile a Statelor Unite faţă de RPDC (Republica Populară Deocrată Coreeană, denumirea oficială a ţării - n.r.) şi ruşinoasa lor dublă măsură", potrivit articolului.

La începutul acestei luni, Seulul şi Washingtonul au ajuns la un acord ce permite Coreii de Sud mai multă independenţă în ceea ce priveşte amploarea arsenalului ei de rachete.

Ca parte a unui acord datând din 1979, Coreea de Sud a convenit să limiteze raza de acţiune a oricărei rachete la 180 de kilometri, în schimbul accesului la rachetele SUA şi tehnologia rachetelor.

Cele două ţări au revizuit acordul din 1979 de mai multe ori, în lumina ameninţării nucleare venite din partea Coreii de Nord. Recent, Coreii de Sud i s-a permis să folosească rachete cu o rază de până la 800 de kilometri şi cu focoase de până la 500 de kilograme.

Anul trecut, cele două ţări au eliminat de asemenea restricţiile ce nu lăsau Coreea de Sud să folosească motoare cu combustibil solid pentru vehiculele purtătoare utilizate în lansările spaţiale. Schimbarea politicii ar trebui să lase liberă calea pentru Coreea de Sud de a lansa sateliţi proprii de spionaj.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel