Controversa limbii ruse în R. Moldova. Rusia acuză oficial România de șantaj și dublu standard

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării. Sursă foto: Kremlin

Ministerul de Externe al Federației Ruse a lansat o șarjă diplomatică la adresa țării noastre ca urmare a poziționării Bucureștiului cu privire la controversata lege votată de Parlamentul de la Chișinău despre utilizarea limbii ruse peste Prut,

Proiectul de lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost votat zilele trecute în Parlamentul de la Chişinău.

Proiectul de lege a fost votat de deputaţii din Partidul Socialiştilor (PSRM) şi cei din Platforma "Pentru Moldova", din care fac parte şi deputaţii Partidului Şor. Opoziţia consideră că această lege este una foarte sensibilă, în măsură să reanimeze tensiunile sociale. În timpul votului, deputaţii din opoziţie au părăsit şedinţa, denunţând o "agendă toxică".

Potrivit proiectului de lege aprobat, Republica Moldova trebuie să asigure condiţiile necesare pentru utilizarea şi dezvoltarea limbii ruse ca "limbă de comunicare interetnică" în Republica Moldova. În această calitate, limba rusă urmează să fie folosită pe teritoriul Republicii Moldova alături de limba de stat.

 

Rusia a sărit la gâtul României. Moscova ne acuză de șantaj și dublu standard

 

Într-o declarație a Ministerului de Externe al Federației Ruse, publicată pe site-ul instituției, Moscova a lansat un val de critici la adresa țării noastre. Printre altele, rușii ne acuză de șantaj și dublu standard.

Rușii „atrag atenția asupra declarațiilor partenerilor noștri din Uniunea Europeană în legătură cu o serie de decizii ale Parlamentului Republicii Moldova, inclusiv despre statutul limbii ruse în mass-media” de la Chișinău.

Moscova acuză totodată țara noastră de șantaj și citează o poziție a MAE român cu privire la controversatul proiect de lege care, potrivit Bucureștiului „afectează negativ dezvoltarea Republicii Moldova și stabilitatea financiară a țării”.

MAE rus acuză România că nu a avut nicio reacție în urmă cu trei ani când utilizarea limbii ruse în media de la Chișinău a fost restricționată, măsură pe care rușii o consideră discriminatorie.

Totodată, diplomația de la Moscova spune că limba rusă e vorbită de „80% din populația Republicii Moldova” iar statul acesteia este important în contextul soluționării conflictului din Transnistria.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel