Contrar declaraţiilor Iranului, primele informaţii confirmă că Hamas utilizează drone kamikaze iraniene Ababil-2 împotriva Israelului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Există speculații cu privire la implicarea Iranului în planificarea unui atac asupra Israelului. Oficialii israelieni din domeniul securității au promis că vor riposta dacă Iranul va fi găsit responsabil de uciderea cetăţenilor israelieni în urma recentului atac al grupării teroriste Hamas. Teheranul a susţinu la scurt timp după atacul Hamas împotriva Israelului că nu este implicat. Cu toate acestea, chiar teroriştii grupării Hamas s-au lăudat pe internet că au utilizat drone kamikaze pentru a ataca Israelul, iar acestea s-au dovedit a fi de provenienţă iraniană.

Facțiuni palestiniene s-au infiltrat în zone din sudul Israelului după un baraj de rachete trase din Fâșia Gaza, lansând cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani. Potrivit Agenției France-Presse, atacul cu rachete a început sâmbătă, la ora locală 06:30, din mai multe puncte din Gaza și a durat aproximativ o jumătate de oră.

În plus, grupuri palestiniene teroriste au început să se infiltreze în Israel pe uscat, pe calea aerului și pe mare. Pe măsură ce confruntările au continuat, Hamas a început să folosească și drone kamikaze. În acest context, Brigăzile Al-Qassam au anunțat că 35 dintre dronele kamikaze Al-Zawari, utilizate în timpul operațiunii numite Al-Aqsa Storm, au participat la operațiune.

,,Susţinem cu tărie şi fără rezerve Palestina. Cu toate acestea, nu suntem implicaţi în reacţia Palestinei, deoarece aceasta este decisă doar de Palestina însăşi", a precizat misiunea iraniană la ONU în încercarea de a se disocia de orice presupusă susţine a Palestinei în acest atac.

 

Gruparea teroristă Hamas a utilizat UAV-ul iranian Ababil 2 pentru a ataca Israelul

 

Luptele din Fâșia Gaza între Hamas și armata israeliană continuă. Rețelele de socializare sunt pline literalmente de fotografii și materiale video care surprind sutele de confruntări între cele două tabere.

Cu toate acestea, un material video a atras mai mult atenţia, militanţii grupării teroriste Hamas s-au filmat utilizând drone kamikaze. De asemenea, se afirmă că a fost folosită și UAV-ul iranian Ababil 2. Videoclipul arată lansarea mai multor drone kamikaze iraniene Ababil-2.

În trecut, Hamas a folosit aceste drone în diferite atacuri. În acest context, la 13 mai 2021, Hamas a vizat câmpul de gaz de pe coasta Gaza cu diferite drone kamikaze. În 2014, cu ajutorul experților iranieni și arabi, Hamas a produs prima să dronă, Ababil-1, care era disponibilă în trei versiuni: recunoaștere, bombardament și kamikaze.

Datorită structurii sale ușoare și a dimensiunilor reduse, drona Ababil 2 oferă este foarte uşor de operat şi lansat dintr-un camion, aşa cum se vede în materialul video de mai sus.

Analiştii militari ai publicaţiei defenceturk susţin că  această dronă, care se deplasează cu o viteză de 300-350 km până la țintă, este cea mai de succes armă furnizată de Iran tuturor reprezentanților și diverselor grupuri teroriste.

Cântărind între 60 și 80 kg și propulsat de un simplu motor de motocicletă de 25 CP, acest UAV poate rămâne la o altitudine de 3000 de metri timp de aproximativ 2 ore. Deși se pretinde că are o rază de acțiune de 100 km, s-a observat că nu este posibil ca dronele capturate să transmită imagini la peste 50 km până la țintă.

Deși rata de precizie nu se situează la nivelurile dorite în cazul sistemelor civile de imagistică utilizate, acestea sunt folosite într-un număr mare de atacuri pentru supra saturarea ţintei, datorită faptului că nu sunt costisitoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel