Contraofensivă la contraofensivă: Rusia pregătește un atac masiv în Est. Ucraina avansează puțin în Sud și susține că ocupantul opune o „rezistență puternică”

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Frontul de est, Ucraina, iunie 2023. Foto: ISW via CNN
Frontul de est, Ucraina, iunie 2023. Foto: ISW via CNN

Generalul Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a anunţat marţi unele succese pe frontul de sud, însă a recunoscut că sunt probleme cu contraofensiva ucraineană în est, transmite Agerpres, care citează Reuters.

"Situaţia este complicată, dar sub control", a scris el pe Telegram.

Sirski a precizat că forţele ruse s-au concentrat pe direcţia Kupiansk, în raionul Harkov din nord-estul Ucrainei, însă luptătorii de sub comanda sa rezistă.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene din est afirmase luni că ruşii au concentrat în regiune peste 100.000 de militari şi mai mult de 900 de tancuri.

Generalul a adăugat că ruşii aduc rezerve în sectorul Bahmut, încercând să oprească avansarea forţelor ucrainene. Andri Kovaliov, purtător de cuvânt al armatei, a afirmat că ucrainenii continuă operaţiunile ofensive la sud şi nord de oraşul cucerit de ruşi la sfârşitul lui mai.

Ucraina spune însă că rezistă în Est.

 

Vești mai bune pe frontul de Sud, dar ocupantul rus opune o „rezistență puternică”



În sud, după ce au forţat trupele ruse să se retragă din câteva sate, ucrainenii au înregistrat succese pe direcţiile Mala Tomacika-Novopokrovka şi Velika Novosilka-Urojaine, a spus acelaşi purtător de cuvânt, fără a da alte detalii. "Inamicul opune o rezistenţă puternică şi se duc lupte grele", a declarat el conform centrului media al armatei ucrainene.

Din iunie, când au lansat contraofensiva sprijinită masiv cu armament de aliaţii occidentali, ucrainenii au recuperat peste 210 kilometri pătraţi din teritoriul ocupat de ruşi, a anunţat luni Hanna Maliar, adjunctă a ministrului apărării de la Kiev.

Ea a vorbit marţi despre o situaţie stabilă, însă favorabilă Ucrainei în sud. Comandamentul de sud a raportat unele succese şi a comunicat că militarii ucraineni îşi consolidează poziţiile după ce au avansat.

Conform comandamentului, forţele ruse se angajează mai intens în lupte către Avdeevka şi Marinka, in regiunea Doneţk din sud, însă nu reuşesc să avanseze pentru a se apropia de Marinka şi Krasnohorivka, la vest de oraşul Doneţk.

Rusia ocupă în continuare suprafeţe întinse din Ucraina, după ofensiva declanşată în februarie anul trecut. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că contraofensiva ucraineană "nu are succes", iar ruşii lansează frecvent atacuri aeriene peste tot în Ucraina.

Oficialităţi ucrainene au indicat tot mai insistent o intensificare a activităţilor militare ruse în apropiere de Kupiansk şi Liman, oraşe din nord-est recucerite de Ucraina la sfârşitul anului trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel