Continuă negocierile de pace în Fâșia Gaza, se așteaptă un răspuns din partea Hamas

Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF

Duminică, la Cairo, au continuat negocierile menite să ajungă la un armistițiu între Israel și Hamas în timpul Ramadanului în Fâșia Gaza, unde bombardamentele israeliene mortale continuă și populația este expusă riscului de foame.

Potrivit presei egiptene pro-guvernamentale, în capitala egipteană au sosit reprezentanți ai Qatarului și ai Statelor Unite ale Americii. Acolo, trimișii Hamas ar trebui să „le dea un răspuns la propunerea de la Paris” de la sfârșitul lunii ianuarie, a spus o sursă apropiată mișcării islamiste.

Amos Hochstein, un consilier principal al președintelui american Joe Biden, va vizita luni Beirutul pentru discuții pentru detensionarea tensiunilor de la granița dintre Israel și Liban.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a promis că va intensifica atacurile împotriva Hezbollah, chiar dacă se va ajunge la o încetare a focului cu Hamas în Fâșia Gaza, până când gruparea militantă se va retrage din zona de frontieră.

Între timp, Benny Gantz, membrul al Cabinetului de Război israelian, a mers la Washington fără permisiunea premierului israelian Benjamin Netanyahu, unde urmează să se întâlnească cu oficiali americani de vârf. Gantz se va întâlni luni cu vicepreședintele Kamala Harris și cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan. Vizita va include o întâlnire cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, marți, potrivit itinerariului publicat de partidul său. 

Propunerea țărilor mediatoare - Qatar, SUA și Egipt - se referă la o pauză de șase săptămâni în lupte și la eliberarea a 42 de ostatici ținuți în Gaza în schimbul palestinienilor aflați în închisorile israeliene. Scopul este de a ajunge la un armistițiu înainte de începerea Ramadanului, care începe pe 10 sau 11 martie anul acesta.

Un oficial american a declarat sâmbătă că Israelul a acceptat „mai mult sau mai puțin” acordul de încetare a focului din Gaza, punând mingea în „terenul Hamas”. „Afacerea este pe masă. Israelienii au acceptat mai mult sau mai puțin. O încetare a focului de șase săptămâni în Gaza ar putea începe chiar astăzi, dacă Hamas este de acord să elibereze o categorie precis definită de ostatici vulnerabili”, a declarat oficialul american înainte de reluarea negocierilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel