Nord Stream 2. SUA pregătesc riposta împotriva celor implicați în construirea gazoductului

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite pregătesc un proiect de lege prin care vor impune sancțiuni împotriva companiilor care participă la construirea gazoductului Nord Stream 2.

Proiectul de lege este elaborat de senatorul Ted Cruz, din partea Partidului Republican și Jeanne Shaheen, din partea Partidului Democrat. Dacă aceste sancțiuni vor fi adoptate, șefii companiilor care se vor implica în construcția Nord Stream 2 vor avea interzisă intrarea în Statele Unite ale Americii și, totodată, activele acestora în băncile americane vor fi înghețate, informează Foreign Policy.

Sursa citată precizează că sunt vizate companiile care vor ajuta la construcția conductelor, dar și navele implicate. Companiile Allseas din Elveția și Saipem din Italia ar fi primele ținte vizate de sancțiunile americanilor.

Construcția gazoductului Nord Stream 2 reprezintă o sursă majoră a tensiunilor dintre Statele Unite și Germania, dar și Franța care susține construcția proiectului.

 

Gazoductul Nord Stream 2, mărul discordiei între SUA și Germania

 

Germania a aprobat anul trecut construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania.

Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi statele baltice, dar și Ucraina care se teme cel mai mult, susţin că ar creşte şi dependenţa UE de gigantul rus de export de gaze Gazprom, care deja asigură aproximativ o treime din importul de gaze din blocul comunitar.

La summit-ul NATO care a avut loc în vara anului trecut președintele Donald Trump a avut un discurs virulent precizând că Germania, care refuză alocarea 2% din PIB pentru apărare, devine „prizoniera Rusiei” de la care primește energie.

Germanii „plătesc miliarde şi miliarde de dolari Rusiei când noi trebuie să-i apărăm de Rusia (...) Nu este normal”, preciza Donald Trump la vremea respectivă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel