Consiliul de Securitate al ONU votează încetarea imediată a focului în Gaza. SUA nu au folosit dreptul de veto

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere o „încetare imediată a focului” în Gaza, după ce SUA s-au abținut de la veto pe acest subiect, o schimbare față de poziția sa anterioară.

Consiliul de Securitate a cerut luni o încetare imediată a focului între Israel și Hamas, precum și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Statele Unite s-au abținut de la vot, notează Reuters. 

Ceilalți 14 membri ai CS ONU au votat pentru rezoluția, care a fost propusă de cei 10 membri nepermanenți ai Consiliului de Securitate.

Consiliul de Securitate se afla într-un impas de când a început războiul în octombrie, nefiind de acord asupra unui apel de încetare a focului.

Mișcarea SUA semnalează o diferență de abordare tot mai mare între Washington și aliatul său Israel, cu privire la ofensiva Israelului în Gaza.

Netanyahu ar putea anula delegația israeliană în SUA 

Radioul armatei israeliene a raportat, cu puțin timp înainte de începerea ședinței consiliului, că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu va anula o vizită planificată la Washington dacă SUA nu ar pune veto rezoluției.

O delegație la nivel înalt urmează să călătorească la Washington pentru a discuta despre operațiunea militară israeliană planificată în orașul Rafah, din sudul Gazei .

Washingtonul a evitat până acum să voteze orice text în care se solicita încetarea focului și și-a folosit dreptul de veto cu fiecare ocazie.

Dar, pe fondul presiunii globale tot mai mari pentru un armistițiu în războiul care a ucis peste 32.000 de palestinieni, SUA s-au abținut de la votul de luni pentru a permite Consiliului de Securitate să ceară încetarea imediată a focului în Ramadan, luna de post musulman care se încheie în doua saptamani.

Rezoluția cere, de asemenea , eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Israelul spune că Hamas a luat 253 de ostatici în timpul atacului său din 7 octombrie.

„O încetare a focului poate începe imediat odată cu eliberarea primului ostatic și, prin urmare, trebuie să facem presiuni asupra Hamas să facă exact asta”, a spus ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Thomas-Greenfield a spus că SUA s-au abținut de la vot pentru că nu sunt de acord cu tot textul rezoluției, care nu include și o condamnare a Hamas.

Rezoluția Consiliului de Securitate „subliniază, de asemenea, nevoia urgentă de a extinde fluxul de asistență umanitară și de a consolida protecția civililor în întreaga Fâșie Gaza și își reiterează cererea pentru ridicarea tuturor barierelor în calea furnizării de asistență umanitară la scară”.

SUA au respins trei proiecte de rezoluţii ale Consiliului privind războiul din Gaza . De asemenea, anterior s-a abținut de două ori, permițând consiliului să adopte rezoluții care urmăreau să stimuleze ajutorul pentru Gaza și a cerut pauze prelungite în luptă.

De asemenea, Rusia și China au opus dreptul de veto la două proiecte de rezoluție ale SUA privind conflictul - primul, din luna octombrie, iar cel de-al doilea, supus la vot chiar vinerea trecută.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel