Congresmeni americani propun susținerea prin lege a revenirii Ucrainei la granițele din 1991

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 25 aprilie, în Camera Reprezentanților din SUA a fost depus un proiect de rezoluție prin care se propune ca Statele Unite să susțină victoria totală a Ucrainei asupra Rusiei în teritoriile ucrainene.

Rezoluția, semnată atât de către congresmeni democrați, cât și de republicani, printre aceștia din urmă numărându-se și principalul susținător, Joe Wilson, a fost puternic mediatizată de ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, Oksana Makarova.

„Nu trebuie să repetăm eroarea de la 1 septembrie 1939”, a declarat Joe Wilson făcând referire la invadarea Poloniei de către Adolf Hitler, care a avut loc în pofida unor eforturi internaționale extraordinare de a liniști Germania nazistă și de a preveni Al doilea război mondial.

Potrivit Oksanei Makarova, proiectul de rezoluție include „elemente importante” ale formulei de pace propuse de președinte Zelenski și urmărește ca politica Statelor Unite să asigure victoria Ucrainei și restabilirea granițelor sale recunoscute internațional din 1991. Odată obținută pacea, după victoria Ucrainei, stabilitatea ar trebui asigurată prin integrarea țării în NATO și în alte instituții euroatlantice, “ceea ce corespunde politicii pe termen lung a SUA”.

Nu în ultimul rând, Oksana afirmă că proiectul prevede ca Statele Unite să lucreze cu aliații și partenerii săi pentru a asigura: plăți reparatorii rusești către Ucraina, asistența comunității internaționale în reconstrucția Ucrainei, tragerea la răspundere a conducerii ruse pentru acest război de agresiune și restabilirea dreptății victimelor crimelor comise de Rusia în timpul invaziei sale.

Un membru al Congresului, cu acces la conținutul rezoluției, a declarat sub protecția anonimatului că rezoluția demonstrează sprijinul larg din Congres pentru victoria Ucrainei și că trebuie să se treacă de la abordarea susținerii Ucrainei în război „atâta timp cât este nevoie”, la victoria Ucrainei în acest an. „Aceasta este strategia pe care experții din Washington au cerut-o. Este timpul să încetăm să ne limităm la acoperirea riscurilor și să obținem Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga”, a declarat oficialul confirmând într-un mod mai general afirmațiile ambasadorului ucrainean.

Mîkhailo Podoliak, consilierul șefului Biroului președintelui Ucrainei, a calificat proiectul de rezoluție drept  „genial”, deși există voci printre experții americani care consideră că scenariul în care Ucraina se poate întoarce la granițele anului 1991 este nerealist, întrucât Kievul nu dispune de forța militară necesare pentru aceasta.

De cealaltă parte, în Duma de Stat a Federației Ruse, proiectul de lege din Congresul american a fost comentat cu superioritate.

„Astăzi, realitatea este următoarea: Rusia s-a mărit nu numai cu Crimeea, ci și cu regiunile Herson, Zaporojie, precum și cu RPD [Republica Populară Donețk] și LPR [Republica Populară Lugansk] și poate crește mai mult. Și indiferent de ce fel de legiuitori există în Statele Unite și cu oricâtă sârguință ar scrie fiecare paragraf din legea lor, pentru noi este doar o hârtie pe care sunt scrise diverse fantezii”, îl citează RIA Novosti pe deputatul de Sevastopol, Dmitri Belik.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel