Confruntată cu sancțiuni americane, China anunță că va lua „măsuri necesare” față de aceste „represiuni nejustificate”

Tudor Curtifan / 11 iul 2021 / 14:38

China a avertizat că va lua 'măsurile necesare' în faţa 'represiunii nejustificate' exercitate de Statele Unite împotriva companiilor chineze recent adăugate pe lista neagră, majoritatea acuzate de participare la reprimarea etniei musulmane a uigurilor în regiunea Xinjiang (nord-vest), relatează Agerpres, care citează AFP .

Într-un context de puternice tensiuni bilaterale cu privire la comerţ, Taiwan, Hong Kong sau noile tehnologii, administraţia Biden a anunţat vineri că adaugă 23 de companii chineze pe lista sa neagră.

Paisprezece sunt acuzate de 'încălcări' ale drepturilor omului în Xinjiang, unde Washingtonul denunţă o 'campanie de represiune' a Beijingului împotriva uigurilor, kazahilor şi altor grupuri minoritare musulmane.

Dintre celelalte companii vizate, jumătate sunt sancţionate pentru legăturile prezumate cu modernizarea armatei Chinei.

'În dispreţul faptelor, Statele Unite folosesc o dată în plus scuza drepturilor omului' pentru a lansa o 'represiune nejustificată' împotriva companiilor chineze, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing.

'Vom lua măsurile necesare pentru a apăra ferm drepturile şi interesele legitime chineze', a subliniat el într-un comunicat, acuzând 'o încălcare gravă a regulilor economice şi comerciale internaţionale'.

Washingtonul denunţă un 'genocid' în Xinjiang şi a adoptat mai multe sancţiuni împotriva intereselor chineze.

La 24 iunie, SUA au interzis importul de materiale pentru panouri solare fabricate de o companie chineză, după ce blocaseră deja importul de produse capilare, de bumbac, de piese informatice sau de textile fabricate de firme din Xinjiang.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy