Conflictul din Sudan atrage tot mai mulți actori regionali: Militari egipteni au fost capturați de forțele lui Hemedti

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Wall Street Journal a dezvăluit noi informații despre sprijinul militar oferit de actori regionali celor două părți implicate în conflictul aflat în desfășurare din Sudan, dintre armata sudaneză condusă de generalul-maior Abdel Fattah al-Burhan și Forțele de Sprijin Rapid comandate de Muhammad Hamdan Dagalo (Hemedti).

Surse citate de WSJ au declarat că generalul-maior în retragere Khalifa Haftar, comandantul forțelor din estul Libiei, a trimis, pe 17 aprilie, cel puțin un avion din Libia în Sudan, transportând muniții și provizii militare destinate Forțelor de Sprijin Rapid.

Ziarul a făcut referire la declarațiile armatei sudaneze din aceeași zi, confirmând că Hemedti mobilizează o forță mare la o bază aeriană pentru a asigura aterizarea unui avion cu ajutoare militare din partea unui actor regional.

Anterior, Hemedti l-a susținut pe Haftar (sprijinit de Emiratele Arabe Unite și Rusia) trimițând luptători pentru a-l ajuta pe liderul din estul Libiei după încercarea eșuată de a ocupa capitala Tripoli de la guvernul recunoscut internațional în 2019.

În schimb, Egiptul a trimis avioane de luptă și piloți suplimentari pentru a-l sprijini pe comandantul armatei sudaneze, Abdel Fattah al-Burhan, chiar înainte să izbucnească luptele cu RSF.

Un oficial al armatei sudaneze a declarat că un avion de luptă egiptean a distrus un depozit de muniții controlat de Hemedti luni, 17 aprilie, la prânz.

 

Militari egipteni au fost capturați de forțele lui Hemedti

 

Luptătorii lui Hemedti au arestat o grupare egipteană care fusese dislocată într-o bază sudaneză. Ulterior, militarii egipteni au fost duși la Khartoum, unde Forțele Aeriene sudaneze bombardau pozițiile RSF.

Sursele au precizat că printre militarii egipteni arestați s-ar afla și ofițeri de informații militare, adăugând că "au fost confiscate și avioane egiptene care erau prezente în bază, care au fost grav avariate".

WSJ a precizat că cel puțin un avion egiptean MiG-29 a fost distrus la baza aeriană sudaneză Meroe, după ce Forțele de Sprijin Rapid au preluat controlul. Surse au afirmat că este probabil să existe avioane egiptene de același tip care au fost, de asemenea, grav avariate sau distruse, menționând că fotografiile pe care le-au obținut datează din 17 aprilie 2023.

Cotidianul american consideră că distrugerea oricăruia dintre aeronavele egiptene MiG-29 din Sudan este considerată o "chestiune importantă" pentru Forțele Aeriene Egiptene, deoarece acestea sunt aeronave relativ noi care se caracterizează prin capabilități moderne.

Un prim eșalon format din militari egipteni reținuți de Forțele de Sprijin Rapid a sosit la Cairo miercuri seară, la bordul unui avion militar egiptean, a informat presa egipteană.

Armata egipteană a publicat un comunicat în care confirmă că urmărește îndeaproape evenimentele actuale din Sudan, menționând că este în curs de coordonare pentru a asigura securitatea trupelor egiptene prezente în această țară în cadrul misiunilor comune de antrenament.

 

Tot mai mulți militari sudanezi se refugiază în Ciad

 

Ministerul Apărării din Ciad a anunțat, miercuri, că 320 de militari sudanezi au fugit din cauza luptelor și au trecut granița în Ciad.

Ministrul Apărării, Daoud Yaya Ibrahim, a declarat, în timpul unei conferințe de presă, că "soldații sudanezi au intrat pe pământurile noastre. Toți au fost dezarmați și încarcerați".

El a adăugat: "Cei care s-au predat forțelor noastre sunt 320 de membri ai forțelor armate sudaneze, din jandarmerie, poliție și armată. Au fugit de teamă să nu fie uciși de Forțele de Sprijin Rapid".

În 2013, ''Forțele de Sprijin Rapid'' au fost formate pentru a sprijini forțele guvernamentale în lupta lor împotriva mișcărilor armate rebele din regiunea Darfur (vest), iar apoi și-au asumat sarcini de combatere a migrației ilegale la granițe și menținere a securității, însă disputele privind integrarea lor în armata regulată au stârnit recent tensiuni și ciocniri între cele două părți. Aceste evoluții au determinat armata să descrie Forțele de Sprijin Rapid drept forțe de rebeliune.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel