Conflictul din estul Ucrainei. Merkel solicită mai mulți bani pentru armata germană

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Cancelarul german Angela Merkel a spus într-o declarație televizată, care este publicată pe site-ul guvernului german, că situația din estul Ucrainei obligă țările membre NATO să reconsidere strategia de apărare a Alianței.

,,Din cauza conflictului din Ucraina și al anexării Crimeei, tema apărării naționale și a apărării Alianței a intrat în centrul atenției", a spus cancelarul german. Potrivit acesteia, forțele armate germane au nevoie de resurse financiare pentru aş îndeplini funcțiile de apărare.

„Creșterea cheltuielilor cu apărarea aduce benefici pentru Bundeswehr (Forțele armate germane) și, prin urmare, securităţii Germaniei", a declarat Merkel.

Cancelarul german a precizat că NATO este pilonul fundamental al securității europene. Angela Merkel a făcut referire ,de asemenea, la planurile de creare a unui nou avion de luptă și ale unui tanc, precum și cooperarea dintre Germania și NATO în cadrul programului PESCO (Cooperarea Structurată Permanentă este partea politicii de securitate și apărare a Uniunii Europene în care 25 dintre cele 28 de forțe armate naționale urmăresc integrarea structurală).

Cancelarul german Angela Merkel denunţă drept "intempestiv" şi "radical" diagnosticul de "moarte cerebrală" pus NATO de către preşedintele francez Emmanuel Macron, iar secretarul de Stat Mike Pompeo reiterează exigenţa americană a unei "împărţiri a poverii" financiare mai bune, într-o serie de reacţii împărţite, în afară de a Rusiei, adversarul istoric al Alianţei Nord-Atlantice, care consideră aceste "vorbe de aur", relatează AFP.

Macron a fost criticat politicos, dar apăsat de NATO, Germania şi Statele Unite, care consideră acest parteneriat strategic de neocolit.

Într-un interviu acordat The Economist, preşedintele francez, care deplânge lipsa de coordonare între Statele Unite şi Europa în NATO şi comportamentul Turciei în Siria şi care vede Europa "pe marginea prăpastiei" în cadrul geopolitic actual, i-a îndemnat pe parteneri să se trezească, pentru a-şi păstra contolul asupra destinului, cu o lună înaintea summitului NATO prevăzut la Londra la începutul lui decembrie.

Cancelarul german Angela Merkel a comentat aceste declaraţii într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la Berlin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel