Conflict Transnistria. Premierul Filip denunță soluții impuse din exterior

Tudor Curtifan |
Data publicării:
transnistria
transnistria

Soluţia în procesul de reglementare transnistreană nu va putea fi impusă din exterior, a declarat joi, la Minsk, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul unei reuniuni internaţionale pe probleme de securitate.

Totodată, Filip a denunţat utilizarea unor instrumente de manipulare geopolitică, referindu-se indirect la Rusia, informează vineri Radio Chişinău.

Importanţa soluţionării conflictelor regionale şi a identificării de noi abordări în materie de securitate a fost discutată în cadrul reuniunii Grupului de bază al Conferinţei de Securitate de la Munchen, care s-a desfăşurat timp de doua zile în capitala Republicii Belarus.

În discursul său, premierul moldovean Pavel Filip a spus că în pofida eforturilor depuse, inclusiv la nivel internaţional, avansarea în soluţionarea conflictelor îngheţate rămâne dificilă. Vorbind despre experienţa Republicii Moldova în reglementarea conflictului transnistrean, Pavel Filip a declarat că soluţia nu va putea fi impusă din exterior.

"Există multiple paradigme şi strategii de reglementare, dar cu regret prea puţine conflicte au ajuns la faza găsirii acelei soluţii unice şi viabile care poate fi acceptată de toate părţile implicate. Revenind la conflictul transnistrean, soluţia nu va putea fi adusă sau impusă din exterior, ea trebuie găsită şi asumată doar de cei care trăiesc pe ambele maluri ale Nistrului', a spus premierul Republicii Moldova.

Totodată, Pavel Filip a arătat că implicarea partenerilor externi este de asemenea importantă, mai ales pentru a ajuta părţile să ajungă la un compromis. Şeful executivului de la Chişinău a atenţionat că este la fel de important ca partenerii externi să promoveze o agendă comună şi nu interese contradictorii. "Atunci când procesele de reglementare vor înceta să servească drept instrumente de manipulare şi influenţă geopolitică (...), şansele soluţionării vor creşte substanţial', a subliniat Pavel Filip.

Premierul a reiterat că Republica Moldova va continua să facă paşi decisivi în direcţia soluţionării definitive a diferendului transnistrean, dar şi să insiste asupra retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului.

În cadrul vizitei de lucru de trei zile la Minsk, premierul Pavel Filip a avut întrevederi cu omologul sau belarus Serghei Rumas, cu preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko, precum şi cu comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere Johannes Hahn.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel