Conferinţa de Securitate de la Munchen: Competiţia dintre marile puteri indică un viitor ostil

DefenseRomania Team |
Data publicării:

O nouă epocă de concurenţă între mari puteri globale precum China, SUA şi Rusia face ca omenirea să se confrunte cu un viitor impredictibil şi mai ostil, conform unui raport al organizatorilor Conferinţei de Securitate de la Munchen, informează luni Reuters.

Intitulat "Marele puzzle: Cina va aduna piesele?", raportul îşi propune să stabilească agenda liderilor care vor participa la conferinţa anuală privind securitatea ce se va desfăşura în perioada 15-17 februarie 2019, în capitala Bavariei.

Vicepreşedintele american Mike Pence este aşteptat să participe la eveniment, care are loc după ce Washingtonul a anunţat, la începutul lunii februarie, retragerea SUA din Tratatul privind Forţele Intermediare Nucleare (INF).

,,Având în vedere perspectivele strategice ce predomină la Washington, Beijing şi Moscova, aşteptările unei noi epoci de competiţie între marile puteri par să se transforme într-o profeţie care se împlineşte de la sine", se arată în raport.

,,Dacă toată lumea se pregăteşte pentru o lume ostilă, apariţia sa este aproape predestinată... Perioada de după Războiul Rece - şi optimismul general cu care a fost asociată - a luat sfârşit. Dar nu este clar ce fel de nouă ordine va apărea ... şi dacă perioada de tranziţie va fi paşnică", subliniază documentul citat de Reuters.

Preşedintele Conferinţei, Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei la Washington, a cerut politicienilor statelor de talie mijlocie, inclusiv Uniunii Europene, să facă mai mult pentru menţinerea unei ordini internaţionale liberale.

Într-un interviu acordat grupului de ziare Funke, Ischinger a sugerat că arsenalul nuclear al Franţei ar trebui să servească scopului de a proteja întreaga UE şi nu doar Franţa. Acest lucru ar însemna ca statele membre UE să împartă costul menţinerii armelor nucleare deţinute de Franţa.

Cancelarul german Angela Merkel, care se va adresa sâmbătă participanţilor la conferinţă, îşi concentrează ultimul său mandat asupra promovării unei politici externe destinate apărării şi revigorării multilateralismului. Dar, conform raportului, Franţa şi Germania trebuie să colaboreze mai eficient pentru a spori capacitatea unei UE "prost pregătite" să facă faţă concurenţei puternice a marilor puteri.

Având în vedere şansele scăzute de simplificare a contextelor interne din capitalele ambelor state, anul viitor va arăta dacă tandemul îşi poate rezolva diferenţele sau dacă o altă fereastră de oportunitate va fi ratată, se estimează în raport.

Trecând în revistă alte puteri de nivel mediu, raportul se opreşte asupra Marii Britanii şi afirmă că "procedurile Brexit vor continua să producă prejudicii pe ambele maluri ale Canalului în anii următori".

Privind spre Orientul Îndepărtat, în document se menţionează: ,,Cei care se bazează pe Japonia pentru a ancora securitatea în Asia de Est ar putea să se vadă nevoiţi să îşi tempereze aşteptările".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel