Condamnare fără dovezi? Familia americanului inculpat de spionaj la Moscova, îngrijorată

Sebastian Florea |
Data publicării:

David Whelan, fratele fostului puşcaş marin Paul Whelan, arestat şi inculpat la Moscova pentru spionaj, şi-a exprimat duminica temerea că acesta ar putea fi inculpat fără dovezi de către justiţia rusă.

'Sunt foarte îngrijorat, în special pentru că sistemul judiciar rus nu este unul transparent', a declarat David Whelan într-un interviu acordat AFP la Newmarket, Ontario, la nord de Toronto.

'Suntem foarte îngrijoraţi că el ar putea fi condamnat fără dovezi suficiente' împotriva lui, a adăugat David Whelan, exprimându-şi totodată încrederea în guvernul american care lucrează pentru a obţine punerea în libertate a fratelui său. La 4 ianuarie, David Whelan i-a cerut Congresului SUA şi Departamentului de Stat să intervină pentru a obţine eliberarea lui. Autorităţile americane rămân deocamdată prudente asupra acestui dosar, care a survenit într-un context marcat de mai multe acuzaţii de spionaj formulate de Occident împotriva Rusiei.

Întrebat duminică în legătură cu soarta lui Paul Whelan, preşedintele american Donald Trump s-a limitat să răspundă: 'Examinăm aceasta'. 'Dacă arestarea lui nu este justificată, vom cere repatrierea sa imediată', a declarat miercurea trecută secretarul de stat american Mike Pompeo, cerând mai multe clarificări cu privire la acuzaţiile care i se aduc lui Paul Whelan.

Arestat în 28 decembrie, Paul Whelan, 48 de ani, născut în Canada, deţine naţionalităţile americană, britanică şi irlandeză. Potrivit The New York Times, el are de asemenea paşaport canadian. Fost puşcaş marin în armata SUA, Paul Whelan este în prezent directorul pentru securitate internaţională în cadrul grupului BorgWarner, un fabricant de piese de schimb în sectorul automobilistic, cu sediul în apropiere de Detroit (SUA). Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susţine că l-a arestat pe Paul Whelan 'în timp ce el comitea un act de spionaj'. Potrivit familiei sale, Paul Whelan se afla în Rusia pentru căsătoria unui prieten şi participa împreună cu alţi invitaţi la celebrarea acestei căsătorii în hotelul 'Metropol' din Moscova atunci când a dispărut. Paul Whelan a fost inculpat, un tribunal din Rusia ordonând menţinerea lui în detenţie provizorie, a anunţat joia trecută avocatul său. El riscă o pedeapsă ce ar putea ajunge la 20 de ani de închisoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel