Competiția dintre F-35 și JAS 39 Gripen a fost tranșată. F-35 câștigă „bătălia pentru Canada” într-un contract gigant

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35 al US Air Force, în timpul unei misiuni de realimentare. Sursă foto: Lockheed Martin

F-35 Lightning II a învins JAS 39 Gripen în ceea ce presa a numit „bătălia pentru Canada”, într-un contract gigant pentru achiziția a 88 de avioane ce vor înlocui treptat avioanele de luptă CF-18, vechi de patru decenii, ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene (RCAF).

În luna octombrie a acestui an, Guvernul canadian a dat undă verde pentru alegerea avionului de luptă F-35 ca înlocuitor preferat pentru avioanele de luptă CF-18.

Vor fi achiziționate 88 de avioane. În competiție mai rămăsese doar F-35 Lightning II și JAS 39 Gripen.

În pofida anunțului din octombrie, compania suedeză a sperat până în ultima clipă. Totuși, ieri, potrivit Air Recognition, Guvernul canadian de la Ottawa a aprobat finanțarea primului lot de avioane de luptă de generația a V-a, F-35 Lightning II produse de către gigantul american Lockheed Martin.

Primul lot format din 16 avioane F-35 va costa 5.14 miliarde de dolari.

Vestea a fost primită cu dezamăgire de suedezii de la Saab. „Având în vedere că Saab rămâne eligibilă în procesul oficial de achiziție, suntem surprinși de informațiile apărute în presă”, arată un purtător de cuvânt al Saab Canada, într-un comunicat oficial.

„Saab se angajează să respecte oferta pe care a făcut-o Guvernului canadian, care e semnificativ mai mică decât cele 19 miliarde de dolari estimate pentru cele 88 de aeronave”, a mai adăugat compania suedeză, cu referire directă la faptul că F-35 vor costa mult mai mult decât avioanele JAS 39 Gripen.

În competiție mai rămăseseră doar F-35 și JAS 39 Gripen, după ce Eurofighter și Rafale s-au retras.

 

Cum a ales Canada F-35 Lightning II

 

2. F-35, surs... (f-35-sua-avioane_99042900.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Decizia a reprezentat o schimbare majoră a politicii guvernului liberal canadian, deoarece în anul 2015 acesta se angaja să nu cumpere niciodată avioane F-35.

În 2010, guvernul canadian, format din Partidului Conservator, a anunțat că intenţionează să cumpere 65 de avioane F-35A. Cu toate acestea, când Partidul Liberal a câștigat alegerile din 2015, noul prim-ministru Justin Trudeau a promis să anuleze acordul și să reînnoiască clauzele.

În cele din urmă Canada a decis să achiziționeze 88 de aeronave F-35 construite în SUA, ca parte a unui proiect care se estimează că va costa între 15 și 19 miliarde de dolari. Criticii achiziției au remarcat, totuși, că întregul cost al ciclului de viață al avioanelor este estimat la 77 miliarde dolari.

Presa franceză scria că din competiție s-au retras Eurofighter și Rafale care au refuzat să fie un fel de sparring partner pentru F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel