Comitetului Militar al UE are o poziție echilibrată în disputa dintre Franța și Germania privind 'independența' față de SUA

Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres
Portavionul francez Charles de Gaulle, sursă foto: Agerpres

Generalul Claudio Graziano, președintele Comitetului Militar al UE (CMUE), fost șef al Statul Major General de Apărare al Italiei, în cadrul unui interviu acordat publicației Politico, a făcut referiri cu privire apărarea europeană și relația pe acest nivel cu Statele Unite ale Americii.

Într-un editorial tot pentru Politico, ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer a explicat că „Europa rămâne dependentă de protecția militară a SUA, atât cea nucleară, cât și cea convențională, dar Statele Unite nu vor putea purta singure stindardul valorilor occidentale”.

Totodată, la mijlocul acestei luni, Annegret Kramp-Karrenbauer a respins ideea preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la o autonomie strategică europeană. 

,,Ideea unei autonomii strategice a Europei merge prea departe dacă hrăneşte iluzia că noi am putea asigura securitatea, stabilitatea şi prosperitatea Europei fără NATO şi SUA'', a declarat marţi ministrul german, precizând că Europei i-ar trebui decenii până să își consolideze puterea militară.

De partea cealaltă, președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut uz de dreptul la replică și i-a răspuns ministrului german al Apărării printr-un interviu oferit jurnaliștilor de la Le Grand Continent și citat de publicația Calea Europeană: „SUA ne vor respecta ca aliați doar dacă suntem suverani în ceea ce privește apărarea noastră”, evocând accepțiunea neutră a conceptului ”suveranitate”, și anume ”autonomia strategică”. 

 

Comitetului Militar al UE are o poziție mai nuanțată cu privire la disputa dintre Germania și Franța privind 'independența' față de SUA

 

În acest sens, tot pentru Politico, generalul Claudio Graziano, președintele Comitetului Militar al UE (CMUE), fost șef al Statul Major General de Apărare al Italiei,  în cadrul unui interviu, în locul unui răspuns la întrebarea dacă Uniunea Europeană ar trebui sau nu să se bazeze pe intervenția americană, Graziano a precizat că dezbaterea nu gravitează în jurul unei „independențe față de cineva”, ci se referă mai curând la ambiția de a fi „independent pentru a face ceva singur, dacă este nevoie”, într-o trimitere la nevoia de maturizare, mai subliniază Calea Europeană.

„Consolidarea UE (misiunile politicii de securitate și apărare comună a Uniunii Europene) va aduce stabilitate în regiune”, a precizat generalul Claudio Graziano, punctând în același timp că este de preferat o cooperare cu partenerii, în special cu NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel