Comandantul Forțelor Navale Ucrainene: Orice navă a Marinei ruse este o țintă legitimă pentru Ucraina, indiferent de locul în care aceasta se află în oceanele lumii

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ilustrație: Nava Moskva distrusă de rachete Neptun; ukroboronprom
Ilustrație: Nava Moskva distrusă de rachete Neptun; ukroboronprom

În ciuda capacităților navale limitate, forțele armate ucrainene, sprijinite de Marea Britanie și de alte țări aliate, sunt angajate într-o operațiune de tip David versus Goliat împotriva flotei rusești a Mării Negre, mult mai mare, în Peninsula Crimeea ocupată și în jurul acesteia. Eforturile lor au dus la distrugerea de nave, infrastructură militara și chiar la lovirea cu succes a unui submarin. Contraamiralul ucrainean Oleksîi Neizhpapa a declarat, într-un amplu interviu pentru Sky News, că războiul maritim are două obiective - să împiedice marina rusă să poată ataca Ucraina și să permită accesul navelor în porturile ucrainene.

Marea Britanie, SUA și alte state aliate au fost de acord să înceapă să ofere Ucrainei rachete cu rază mai mare de acțiune abia anul trecut. Forțele ucrainene le-au folosit pentru a lovi ținte aflate în zonele din Ucraina aflate sub ocupație rusească.

Comandantul marinei ucrainene a subliniat că este important ca Ucraina să aibă astfel de capacități militare, astfel încât Rusia să se gândească de două înainte să acţioneze.

,,Trebuie să dispunem de capabilitățile necesare pentru a ne asigura că Rusia va renunța pentru totdeauna la gândul de a privi măcar în direcția Ucrainei, inclusiv de pe mare", a declarat contraamiralul Neizhpapa.

Potrivit Sky News, în spațiul public se cunosc foarte puține lucruri despre operațiunile secrete desfășurate de armata ucraineană, cu sprijinul aliaților occidentali, împotriva marinei ruse, dar acestea implică o serie de moduri diferite de atac, inclusiv drone subacvatice, rachete occidentale și chiar utilizarea de jet ski-uri.

"Succesele noastre în 2022 și 2023 au fost rezultatul unor decizii dificile, dar inovatoare, care nu existau înainte", a declarat comandantul ucrainean. Potrivit lui Neizhpapa, orice navă a Marinei ruse este o țintă legitimă pentru Ucraina, indiferent de locul în care se află in oceanele lumii.

Potrivit acestuia, în războiul modern, avantajul aparține celor care au capabilități militare avansate din punct de vedere tehnologic.

"Inamicul se adaptează, iar noi trebuie să ne adaptăm și noi. Un război modern este un război al tehnologiilor. Cel care va câștiga în sens tehnologic va obține victoria", a declarat Neizhpapa.

După cum se precizează canalul britanic de știri Sky News, capacitatea de a folosi arme occidentale cu rază lungă de acțiune, precum racheta britanică Storm Shadow sau sistemul de rachete tactice al armatei americane (ATACMS), împotriva țintelor militare aflate direct pe teritoriul Rusiei ar putea ajuta Ucraina.

Întrebat dacă crede că Ucraina ar putea câștiga războiul mai repede dacă i s-ar acorda o astfel de permisiune, comandantul a spus: "Bineînțeles, cu cât mai repede forțele armate vor avea capabilitățile de luptă necesare și anumite capacități de a distruge elementele de infrastructură militară ale inamicului, cu atât mai repede vom câștiga."

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel