Comandantul Flotei a 6-a americane se deplasează în estul Meditaeranei gata să conducă în luptă două grupări navale de lovire care vor constitui dispozitivul de sprijin american pentru Israel 

Cătălin Costea |
Data publicării:
USS Mount Whitney, sursă foto: U.S. Navy
USS Mount Whitney, sursă foto: U.S. Navy

Un purtător de cuvânt al Marinei SUA a anunțat că nava amiral a Flotei a 6-a americane, USS Mount Whitney, se va alătura grupării navele americane constituite în estul Mării Mediterane pentru a sprijini Israelul în acțiunile de luptă întreprinse împotriva grupării militante palestiniene Hamas.

Nava - cu comandantul Flotei a 6-a viceamiral Thomas Ishee și cu întregul personal la bord - a părăsit deja portul italian Gaeta „în sprijinul operațiilor SUA”, după cum se precizează în comunicatul oficial.

Ieșirea în misiune a navei de comandament Mount Whitney are loc la doar câteva zile după ce oficialii militari americani au anunțat că Marina SUA va trimite o a doua grupare de portavion în regiune, transferând acolo și două nave care transportă o unitate expediționară a Marinei.

În afară de a face o demonstrație suplimentară de forță și sprijin, se consideră că nava de comandament și experimentatul său comandant (amiral cu 3 stele) ar putea face ca orice potențială operație militară să se desfășoare mai bine, asigurând liderul necesar conducerii în luptă a două formațiuni mari de nave de luptă.

În acest moment, Marina SUA are desfășurată în zona coastei israeliane gruparea de lovire a portavionului USS Gerald R. Ford, compusă din șase nave comandate de un amiral cu o stea - contraamiralul Gregory Huffman.

Gruparea de lovire a portavionului USS Dwight D. Eisenhower, care urmează să sosească în regiune în curând, este, de asemenea, comandată de un amiral cu o stea, contraamiralul Marc Miguez.

Mount Whitney are un echipaj de puțin peste 300 de persoane, inclusiv 150 de marinari civili din cadrul Comandamentului Militar de Transport Maritim. Potrivit site-ul web al Marinei SUA, nava poate „primi, procesa și transmite cantități mari de date securizate din orice punct de pe Pământ”.

Pe lângă mijloacele desfășurate, Departamentul american al Apărării a anunțat marți că a plasat aproximativ 2.000 de militari în alertă pentru a putea fi dislocați la nevoie.

Până în prezent, oficialii Apărării și ai Casei Albe au fost foarte clari în a declara că mijloacele militare americane din largul coastei Israelului sau din zona din apropiere nu desfășoară operații ofensive împotriva Hamas sau a Fâșiei Gaza.

Reamintim că Israelul a declarat război și a desfășurat contraatacuri devastatoare împotriva Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, după ce la începutul acestei luni grupul a lansat atacul terorist cu rachete și luptători înarmați, soldat cu peste o mie de morți.

Înalți oficiali, inclusiv președintele Joe Biden și secretarul Apărării Lloyd Austin, au călătorit în Israel pentru a-și afirma sprijinul pe măsură ce o desfășurare din ce în ce mai mare a mijloacelor militare americane se mută în regiune.

Între timp, situația din nordul Israelului, în Liban, s-a deteriorat și ea în ultimele câteva zile, iar Departamentul de Stat a început să permită plecările unor familii ale angajaților săi, precum și să emită o avertizare de evitare a călătoriilor în zonă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel