Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene confirmă: Rusia a aruncat în luptă Tu-160, cele mai mari bombardiere din lume

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Bombardiere strategice de tip Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.
Bombardiere strategice de tip Tu-160 aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

Oficial, cel mai mare bombardier din lume Tu-160 s-a alăturat deja războiului din Ucraina. Pe 1 mai, la primele ore ale dimineții, în jurul orei 2:30, nouă bombardiere Tu-95 și două bombardiere Tu-160 au atacat Ucraina. Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene a anunțat acest lucru pe canalul sau oficial Telegram și ulterior și printr-un comunicat de presă. Alte conturi de Telegram cunoscute pentru că promovează conținut pro Armata rusă au confirmat, de asemenea, implicarea bombardierelor Tu-160 în recentul atac cu rachete asupra Ucrainei.

 

Bombardierul strategic Tu-160 a lansat rachete de croazieră Kh-101/Kh-555. În total, au fost lansate 18 rachete, dar nu se știe câte dintre ele şi-au atins cu adevărat ţinta. Ucraina a susținut că 15 din cele 18 rachete de croazieră au fost interceptate.

Cele 11 bombardiere au decolat din două puncte diferite. Nouă bombardiere Tu-95 au decolat de la o bază din oraşul Olenegorsk din regiunea Murmansk, și două Tu-160 au decolat de la o bază din apropierea Mării Caspice, susține Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene.

Aceasta este, de fapt, prima participare documentată a celui mai mare și mai greu bombardier din lume la războiul din Ucraina. Tu-160 este capabil să atingă viteza de zbor de peste 2 Mach. La sfârșitul anului trecut, au început speculațiile potrivit cărora Moscova ar putea include în curând Tu-160 în ofensivă rusă din Ucraina. Imagini din satelit au dezvăluit atunci că cel puțin șase Tu-160 erau "staţionate" la baza aeriană Engels, care se află la 14 km de Saratov, în Rusia.

La sfârșitul anului trecut, Rusia a efectuat teste de zbor ale celei mai recente versiuni a bombardierului - Tu-160M2. Nu se știe dacă această versiune a participat la atacul aerian asupra Ucrainei din 1 mai. Dar anul trecut, Tupolev a anunțat că, în timpul testelor de zbor, au fost inspectate avionica, motorul și performanța sistemelor de control al focului.

Rusia susține că Tu-160M și Tu-160M2 sunt bombardiere invizibile datorită noului înveliș care absoarbe radiațiile. Potrivit presei ruse, Tu-160M sau M2 modificat dispune de un nou cockpit. Motorul asigură acum o rază de acțiune operațională mai mare, spun experții ruși. Bombardierul dispune de un sistem de apărare integrat care avertizează asupra rachetelor inamice care se apropie.

Oficial, Rusia are între 30 și 36 de bombardiere Tu-160. Toate bombardierele strategice Tu-160 pregătite din punct de vedere operațional ale Forțelor Aerospațiale Ruse [VKS] sunt versiuni modernizate ale modelului Tu-160. Singurul care a fost testat în decembrie anul trecut este un bombardier Tu-160M complet nou.

Descarcă aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: iOS (App Store)     Android (Magazin Play)    

Tu-160 a fost supranumit "Lebăda Albă" datorită culorii sale albe. Distanța operațională a Tu-160 este de 7.200 km şi este operat de un echipaj format din șase persoane. Greutatea să la gol este de 37.200 kg, în timp ce greutatea maximă la decolare este de 79.000 kg. Pe lângă rachete de croazieră și bombe de diferite tipuri, bombardierul poate lansa şi rachete anti-navă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel