Comandament NATO, în România. Fifor: ”Suntem aproape siguri”. Tensiuni tot mai adânci la Marea Neagră după anexarea Crimeei de către Rusia

Darius Muresan |
Data publicării:

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, vorbește despre obiectivele României la Summit-ul NATO și anunță un găzduirea unui comandament al Alianței pe teritoriul țării noastre.

În contextul Summit-ului NATO din acestă săptămână, ministrul Apărării a subliniat din nou importanța unui comandament NATO în România, acest lucru fiind unul din obiectivele țării noastre.

„Cred că România va obține ceea ce și-a propus. MApN împreună cu MAE lucrează de câteva luni bune pentru ca cele două obiective pe care ni le-am propus pentru acest Summit să fie îndeplinite.

Cel dintâi se referă la reașezarea structurii de comandă a Alianței Nord Atantice. România a anunțat la ministeriala din iarna acestui an că dorește să găzduiască un comandament terestru de nivel de corp de armată. 

Din momentul în care am anunțat acest lucru am pornit pe toate căile un lobby cât se poate de puternic pentru a putea atinge acest obiectiv”, a declarat ministrul Mihai Fifor la Antena 3.

Comandament în România

Totodată, Mihai Fifor a explicat și de ce România are nevoie de acest comandament. 

„După Summit-ul din Țara Galilor s-a discutat despre modul în care se desenează apărarea pe flancul Estic al NATO. Cu o prezență consolidată în partea de nord a flancului Estic și cu o prezență avansată și adaptată în partea de sud a flancului. Noi la un moment dat am discutat despre o abordare echilibrată. Dacă în țările baltice, Polonia, avem o prezență permanentă a Alianței Nord Atlantice, cu grupuri de luptă în țările baltice, în România am cerut să avem o abordare aproximativ egală”, spune ministrul Apărării.

România, între tensiunile din Marea Neagră după anexarea ilegală a Crimeei și ”focarele” din Balcanii de Vest

Mihai Fifor consideră că necesitatea unui comandament NATO pe teritoriul țării noastre e dată de situația geostrategică din zonă. Iar România trebuie să rămână cel mai important furnizor de securitate într-o zonă în care Marea Neagră spumegă după anexarea Crimeei de către Rusia iar situația din Balcanii de Vest este și ea tensionată.

„Vă reamintesc că acest lucru nu îl dorim doar din orgolii locale sau regionale. România este și trebuie să rămână cel mai important actor regional, cel mai important furnizor de securitate și stabilitate în acecstă zonă foarte complicată pe care vă rog să o privinți ca fiind între Marea Neagră și Balcanii de Vest.

Marea Neagră cu problemele generate de anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în 2014 de Federația Rusă, o Federație care se întărește constant în Crimeea și Balcanii de Vest care nu au liniște. Discutăm despre focare care deocamdată sunt controlate. România trebuie să fie un lider”, a adăugat ministrul.

Comandamentul în România, ”aproape sigur” 

„În momentul în care vom obține un comandamnet NATO vom putea discuta despre un centru de greutate al NATO în acestă regiune. În momentul în care ai un comandamnet pe teritoriul tău ai o altă voce, o altă abordare. Un comandamnet înseamnă peste 400 de ofițeri în această țară. Înseamnă o conexiune pe care o putem face cu alte comandamente similare”, a precizat Mihai Fifor.

(...)

S-a muncit mult pentru lucrurile acestea. Suntem aproape siguri că vom obține acest comandament”, a concluzionat Mihai Fifor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel