Coliziune în spațiu între echipamente chineze și rusești. Un satelit militar al Chinei, lovit de resturile unei rachete rusești

Lansarea satelitului chinez Yuhai 1-02. Sursă foto: Captură YouTube canal SciNews
Lansarea satelitului chinez Yuhai 1-02. Sursă foto: Captură YouTube canal SciNews

Potrivit datelor analizate de US Space Force, resturile rachetei rusești Zenit-2 sunt cauza deteriorării din martie anul acesta a satelitului chinez Yunhai 1-02, care a fost lansat anul trecut în septembrie de Beijing.

Publicistul și jurnalistul Michael Peck, colaborator al celebrei reviste Forbes, a solicitat informații US Space Force cu privire la acest incident. 

Iar americanii au transmis că cel mai probabil satelitul chinezesc a fost lovit de resturile unei rachete rusești. Se pare că resturile rachetei care au lovit satelitul au fost mici, de dimensiunea unei tastaturi, dar au provocat daune considerabile.

Coliziunea a avut loc pe data de 18 martie 2021. Atunci, satelitul chinezesc Yunhai 1-02 a fost lovit de ceea ce pare a fi, după toate indiciile, resturi ale rachetei rusești Zenit-2.

Zenit-2 a fost lansată de ruși în septembrie 1996 și a plasat pe orbită la vremea respectivă satelitul de spionaj Tselina-2.

Coliziunile între resturi spațiale și sateliți activi sunt foarte rare mai transmit americanii.

În ceea ce privește daunele aduse satelitului chinez lucrurile nu sunt clare, deoarece guvernul de la Beijing nu oferă foarte multe informații. Există date care indică faptul că satelitul este sub control, dar nu se cunoaște nivelul pagubelor produse de resturile rachetei rusești. Cei de la US Space Force l-au îndrumat pe Michael Peck să se adreseze guvernului de la Beijing cu privire la acest aspect.

Cer e că, așa cum precizează și sursa citată, incidentul ne-ar putea pune în fața unei premieră: Poate China să dea în judecată Federația Rusă pentru deteriorarea satelitului său? O astfel de acțiune ar fi o premieră în istorie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel