Clinton: „Regret că am convins Kievul să renunțe la armele nucleare”

Sursă foto: VoxUkraine
Sursă foto: VoxUkraine

„Simt o miză personală pentru că i-am determinat (pe oficialii ucraineni n.r.) să accepte să renunțe la armele lor nucleare”, a spus Clinton.

Fostul președinte al Statelor Unite Bill Clinton și-a exprimat regretul, într-un interviu acordat radiodifuzorului irlandez RTE, pentru că a convins autoritățile ucrainene să renunțe la armele nucleare în 1994, notează businessinsider.

Într-adevăr, potrivit lui Clinton, Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar fi avut încă descurajarea nucleară.

Fostul președinte a vorbit despre războiul aflat în desfășurare în Ucraina. „Simt o miză personală pentru că am făcut ca Ucraina să accepte să renunțe la armele lor nucleare. Și niciunul dintre ei nu crede că Rusia ar fi făcut această alegere dacă Ucraina ar mai avea aceste arme”, a spus fostul președinte.

În ianuarie 1994, Clinton a semnat un acord tripartit cu președinții de atunci ai Rusiei, Boris Elțîn, și Ucrainei, Leonid Kravciuk, pentru a renunța la arsenalul de arme nucleare strategice rămase pe pământul ucrainean după dizolvarea Uniunii Sovietice.

Statele Unite au fost, de asemenea, parte la un acord conex, semnat în același an, care includea angajamentul Rusiei de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei. „Știam că președintele (Rusul Vladimir) Putin nu a susținut acordul președintelui Elțîn de a nu încălca niciodată granițele teritoriale ale Ucrainei, un acord pe care l-a încheiat pentru că dorea ca Ucraina să renunțe la armele nucleare”, a spus Clinton.

„(Ucrainenilor n.r.) Le-a fost frică să renunțe pentru că credeau că este singurul lucru care îi protejează de expansionismul rus”, a adăugat Clinton.

„Când a devenit președintele Putin a încălcat (acest acord) și a luat Crimeea. Și mă simt îngrozitor pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a continuat fostul președinte al SUA. Clinton a spus că sprijinul occidental pentru Ucraina ar trebui să rămână ferm. „Cred că ceea ce a făcut domnul Putin a fost foarte greșit și cred că Europa și SUA ar trebui să continue să sprijine Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel