Clasa Reis - crucială pentru dominația maritimă a Turciei. Primul submarin AIP a început testele în Marea Marmara

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarin Piri Reis
Submarin Piri Reis

Pe 6 decembrie 2022, primul submarin cu propulsie independentă de aer (AIP) din clasa Reis (tip 214TN) din Forțele Navale ale Turciei, viitorul TCG Piri Reis, a fost observat în Marea Marmara, efectuând teste inițiale pe mare.

Oficialii turci nu au făcut nicio declarație cu privire la începerea probelor pe mare, dar publicația Naval News a confirmat că submarinul a început, într-adevăr, testele pe mare, trecându-se, astfel, la ultima etapă înainte de livrare.

Construcția submarinului Piri Reis, a început, în 2019, la Șantierul Naval Golcuk, iar în martie 2021, a fost lansat la apă. Lucrările la Hizir Reis - al doilea submarin din clasa Reis, au început, pe 24 mai 2022, punerea în funcțiune fiind programată pentru anul 2023.

Până în 2027, toate cele șase submarine vor fi livrate Forțelor Navale turcești, în ritm de câte unul pe an, după următorul program:

• Piri Reis – 2022

• Hizir Reis – 2023

• Murat Reis – 2024

• Aydin Reis – 2025

• Seydi Ali Reis – 2026

• Selman Reis – 2027

Cel mai probabil, Piri Reis, primul submarin cu propulsie care nu depinde de aer al Marinei Turciei, va intra în serviciu în prima jumătate a anului 2023, potrivit Naval News. 

Contractul, semnat în iulie 2009, între Președinția Industriilor Turce de Apărare (SSB) și Thyssen Krupp Marine Systems (Germania) prevede construirea a șase submarine cu sistem de propulsie independent de aer (AIP) pentru Forțele Navale ale Turciei.

 

Importanța proiectului

 

Proiectul Reis este crucial pentru Marina turcă. Aceste submarine vor spori puterea flotei de submarine în mările înconjurătoare, oferind capacitatea AIP.

Turcia are 12 submarine de atac, cu propulsie diesel-electrică - patru din clasa Ay (Tip 209/1200), patru din clasa Preveze (Tip 209T/1400) și patru din clasa Gür (Tip 209T2/1400). 

Moștenirea clasei Reis nu este doar pentru Forțele Navale turcești, ci și pentru baza tehnologică și industrială de apărare a Turciei. Know-how-ul și experiența dobândite din proiectul Reis vor fi o referință puternică pentru submarinele indigene care, urmează să fie construite în cadrul proiectului national de submarine - MİLDEN, aflat în prezent în faza de proiectare, construcția fiind preconizată în anii 2030.

De asemenea, există mulți subcontractanți turci, inclusiv ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, Defense Technologies Engineering and Trade Inc. (STM), Koç Information and Defense, Scientific and Technological Research Council din Turcia (TÜBİTAK) și AYESAȘ care lucrează la submarinele din clasa Reis.

 

Despre submarinele din clasa Reis

 

Submarinele din clasa Reis au un design cu o singură cocă, cu un singur compartiment și un sistem de propulsie AIP bazat pe celula de combustibil Howaldswerke-Deutsche Werft (HDW). Submarinele au o lungime de 68,35 metri, un diametru exterior de 6,3 metri, un deplasament de 1.850 de tone și un echipaj format din 40 de persoane.

Submarinul poate parcurge în imersie până la 780 km, la o viteză de 15 km/h și până la 2.300 km la o viteză de 7,4 km/h. Adâncimea maximă de operare este de aproape 400 m.

Pe submarinul Piri Reis vor fi desfășurate torpile grele (MK48 Mod 6AT și DM2A4), rachete antinavă (Harpoon) și mine. Se așteaptă ca torpilele indigene Akya și rachetele antinavă Atmaca să fie montate pe următoarele submarine ale proiectului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel