Clarificări privind achiziția de F-35. România plănuiește să demareze înzestrarea în 2032

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-35C al SUA în timpul unui zbor care a avut loc pe 15 iunie 2017, sursă foto: Lockheed Martin
Un F-35C al SUA în timpul unui zbor care a avut loc pe 15 iunie 2017, sursă foto: Lockheed Martin

Subiectul privind achiziționarea de F-35 Lightning II de către România nu e unul nou, dar el a fost readus în spațiul public de către președintele Klaus Iohannis, în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii.

Cu privire la F-35 e un lanț lung de declarații politice. În 2019 ministrul Apărării de la vremea respectivă, Gabriel Leș spunea că dacă totul decurge conform planurilor România s-ar putea gândi la aeronave de generația a V-a din 2028 încolo. La vremea respectivă România nu avea completă nici măcar prima escadrilă de F-16 Fighting Falcon achiziționată din Portugalia.

Între timp România a completat prima escadrilă de F-16 și a demarat negocierile privind achiziționarea următoarelor două escadrile din Norvegia. Vor fi achiziționate 32 de aeronave F-16 norvegiene, second hand, pentru 345 de milioane de euro plus 100 de milioane suport logistic. Chiar dacă mai au o resursă de zbor de aproximativ 2.500 de ore, deci undeva la 10 ani, vestea bună e că aeronavele norvegiene sunt extrem de bine întreținute și deja au trecut printr-un proces de modernizare, fiind la oa configurare mai bună decât F-urile portugheze. 

F-16 e astfel tranziția către aeronave de generația a V-a, F-35. Acest lucru a fost confirmat în vara anului trecut și de către șeful Statului Major al Forţelor Aeriene, Viorel Pană. Șeful aviației militare preciza că procesul ar trebui să înceapă din 2030 încolo.

 

România plănuiește să demareze procedura de achiziție a F-35 în 2032. Dacă totul decurge conform planului

 

2. Aeronave F... (f-35-realimentare_76522100.jpg)

Aeronave F-35 ale SUA în timpul unei misiuni de realimentare aeriană, sursă foto: Lockeed Martin

 

În timpul vizitei efectuate la Baza 71 Aeriană președintele Klaus Iohannis a vorbit și el despre F-35, fără însă să menționeze și un orizont de timp.

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a precizat președintele Klaus Iohannis, vorbind despre înzestrarea cu aeronave F-16.

În cursul zilei de ieri, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, în cadrul unui interviu la emisiunea Talk News de la Profit News TV, vorbind despre F-35, a dat un orizont de timp: 2032, dacă totul va decurge conform planului.

„Poziția din zona Mării Negre ne duce spre un program ambițios de înzestrare”, a precizat ministrul Dîncu, amintind că acest proces a început prin achiziția de F-16 care „chiar dacă au fost folosite înainte au îmbunătățiri, resursa înnoită și modernizate totalmente”.

F-16 fac față la ceea ce avem noi nevoie în acest moment - Vasile Dîncu

„În ceea ce privește viitorul, generația a V-a, avem în proiectul nostru de înzestrare avioane F-35. Le-am proiectat pentru anul 2032. Planul este cam peste 10 ani să începem dotarea cu F-35”, a precizat Dîncu care a admis însă că planul va ține și de „resursele noastre financiare”.

Acesta a conchis precizând că escadrilele de F-16 vor avea în următorii 10 ani resursă de „funcționalitate perfectă”.

Programul F-35 dacă va fi implementat conform calendarului va reprezenta cu siguranță o provocare uriașă. Nu neapărat din perspectiva costului de achiziție, ci mai ales din perspectiva costului uriaș de întreținere al acestor aeronave, dar și de pregătire a piloților, operatorilor, tehnicienilor și infrastructurii speciale pentru astfel de aeronave.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel