Ciucă: Sosirea ultimului F-16 în România încheie etapa de achiziție

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Sosirea în România a celei de-a şaptesprezecea aeronave F-16 Fighting Falcon reprezintă momentul în care se încheie etapa de achiziţie şi începe o nouă etapă, de operaţionalizare şi modernizare a primei escadrile de avioane multirol de generaţia a patra, arată, pe pagina sa Facebook, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

El subliniază că aeronavele F-16 ale Forţelor Aeriene sunt în configuraţie M5.2R şi toate vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6.XR.

"Programul de modernizare se va derula cu implicarea industriei naţionale de Apărare. Este foarte important să putem asigura mentenanţa echipamentelor noastre militare pe plan local. Compania Aerostar Bacău a fost desemnată centru de mentenanţă unic al avioanelor de luptă F-16 şi va asigura întreţinerea şi modernizarea acestora", precizează ministrul.

El adaugă că apărarea română se bazează pe apartenenţa la NATO, UE şi la alte organizaţii internaţionale, pe parteneriatul strategic cu SUA şi pe celelalte parteneriate strategice.

Totuși, conform unor informații publicate de Forțele Aeriene Portugheze, două dintre aeronave vor fi modernizate în Portugalia iar 15 la Aerostar Bacău.

"Dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înşine, pe instituţiile sistemului naţional de Apărare şi Securitate. De aceea trebuie să ne dezvoltăm capabilităţi de apărare interoperabile. Cele două procente din Produsul Intern Brut al României care ne sunt alocate pentru al cincilea an consecutiv ne-au permis să continuăm modernizarea infrastructurii, să investim în educaţie şi să alocăm şi o parte importantă pentru programele majore de înzestrare, fiecare dintre programele nou-demarate având şi o componentă care implică firme româneşti", subliniază ministrul Ciucă.

Azi, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", de la Borcea, a avut loc ceremonia de recepţie şi intrare în dotarea Forţelor Aeriene Române a ultimei aeronave F-16 Fighting Falcon din lotul de cinci care completează Escadrila 53 Vânătoare. 

 

Sosirea în România a celei de-a șaptesprezecea aeronave F-16 Fighting Falcon reprezintă momentul în care se încheie...

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă pe Luni, 29 martie 2021

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel