Ciucă, discuție despre ajutorul acordat R. Moldova. România sprijină Chișinăul în cadrul NATO

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

În contextul prezenței la Chișinău, în cadrul delegației României care acordă sprijin medical Republicii Moldova în scopul limitării efectelor răspândirii COVID-19, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o discuție telefonică cu omologul său, Alexandru Pînzari, transmite MApN.

Cei doi miniștri au discutat atât despre efectele produse de pandemia de COVID -19 și sprijinul acordat de România, cât și despre cooperarea dintre cele două armate, în contextul în care, recent, s-au împlinit 10 ani de la instituirea Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova.

Nicolae-Ionel Ciucă a precizat că România este angajată ferm pentru sprijinirea unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova și a subliniat importanţa continuării reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a țării, inclusiv în domeniul apărării. În context, ministrul Ciucă a declarat că țara noastră susține Republica Moldova în mod activ în cadrul NATO și că „ar trebui să utilizați toate instrumentele de parteneriat oferite de Alianță, cu accent pe Inițiativa de creștere a capacității de apărare (Defence Capacity Building Initiative)".

 

Cooperare în învățământul militar

 

De asemenea, cei doi miniștri ai apărării au apreciat în mod deosebit colaborarea în cadrul celor aproximativ 300 de activități bilaterale și multinaționale care se desfășoară anual, în special exerciții, activități de instruire în comun, schimburi de experiență sau istorie militară. Un accent deosebit a fost pus pe cooperarea în domeniul învățământului militar, ministrul Ciucă precizând că, pentru anul 2020, în diferitele instituții militare de învățământ din România au fost alocate 67 de locuri pentru membri ai personalului Armatei Naționale a Republicii Moldova. Miniștrii Ciucă și Pînzari și-au exprimat regretul că situația generată de pandemia COVID-19 a impus suspendarea proiectelor de cooperare, dar au apreciat că, în aceste momente dificile pentru întreaga umanitate, se dovedește că România și Republica Moldova sunt mai solidare ca oricând.

 

Instruirea comună se va relua imediat după pandemie

 

Dincolo de furnizarea de personal medical si echipamente, cooperarea dintre cele două armate s-a concretizat și prin sprijinul acordat de Armata României prin repatrierea din Mali în Republica Moldova a unui militar și, de asemenea, oferind disponibilitatea ca, pe viitor, necondiționat, în baza unor solicitări prealabile, să soluționeze parte din problemele cu care se va confrunta partenerul nostru. Activitățile de instruire desfășurate în comun vor fi reluate imediat ce situația epidemiologică va permite acest lucru.

Ministrul apărării naţionale a participat, alături de ceilalţi oficiali români, la ceremonia de întâmpinare organizată pentru echipa medicală din România, formată din 42 de medici și asistenți medicali, din care fac parte şi 11 cadre medicale ale Ministerului Apărării Naţionale şi care va activa, în perioada următoare, în unităţi medicale din Republica Moldova implicate în combaterea COVID-19.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel