Cinci ani de la intrarea oficială a avioanelor F-16 MLU în serviciul Forțelor Aeriene Române

S.I. Catalin |
Data publicării:

La Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" a avut loc, în data de 30 septembrie a.c., o ceremonie militară, cu ocazia împlinirii a cinci ani de exploatare a avionului F-16 Fighting Falcon în serviciul Forțelor Aeriene Române, cu participarea unei delegații conduse de șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

Invitații au putut afla detalii despre utilizarea aeronavelor F-16 și semnificația acestei aniversări, de la comandantul Bazei 86 Aeriană și piloții Escadrilei 53 Vânătoare. Evenimentul a cuprins și un exercițiu aerian și o expoziție statică cu aeronave F-16 MLU și tehnica de deservire.

Desfășurarea activității a fost adaptată actualului context pandemic, cu respectarea tuturor măsurilor de distanțare și protecție sanitară.

Forțele Aeriene Române dețin o flotă de 17 avioane F-16 MLU, iar achiziția acestora și a pachetului de bunuri și servicii aferent asigură creșterea securității României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.

Aeronavele au fost livrate în perioada 2016-2017 - șase la 29.09.2016, trei la 15.11.2016 și trei la 28.09.2017.

Achiziția ultimului lot, format din cinci aeronave, ultima fiind cea sosită în România pe 25 martie 2021, a fost făcută conform Legii 237/2019. Modernizarea la configurația M6.XR este planificată să se execute în perioada 2023- 2025, odată cu furnizarea, de către partenerul american, a echipamentelor și pachetului software dedicate avioanelor F-16 achiziționate de România.

În prezent, se află în analiză posibile soluţii de continuare a programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene", conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, pentru constituirea celei de-a doua escadrile dotate cu avioane F-16.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel