China vrea să schimbe legea privind exporturile militare

Eduard Pascu |
Data publicării:

Specialiștii chinezi au înaintat Congresului Național al Poporului o serie de modificări care, dacă vor fi aprobate, vor îmbunătăți „Legea privind controlul exporturilor din Republica Populară Chineză”, transmite Jane.

Proiectul de lege, în forma înaintată Congresului spre dezbatere, înlocuiește mai multe seturi de reglementări care stabilesc în prezent condițiile privind vânzările militare internaționale din China. Modificările sunt văzute ca un răspuns la critica continuă internațională privind politica de export militar a țării. Legislația indică, de asemenea, progresul militar și tehnologic pe care China l-a înregistrat în ultimul deceniu.

Articolul 1 din legislația propusă prevede: „Această lege este pentru a proteja interesele naționale de securitate și de dezvoltare, pentru a îndeplini obligațiile internaționale, cum ar fi cele legate de neproliferare și pentru a consolida controlul exporturilor”.

Legea precizează că „domeniul său de aplicare” include articole naționale cu dublă utilizare, militare, nucleare și alte bunuri, tehnologii și servicii legate de securitate națională. Acesta impune „măsuri prohibitive sau restrictive” pentru exportul de astfel de produse și impune o supraveghere mai strictă a guvernului asupra unei serii de procese de export, inclusiv transportul, aplicațiile utilizatorilor finali și reexporturile clienților.

Legea, care se preconizează a fi introdusă în dezbatere în următoarele luni, este concepută pentru a proteja securitatea națională controlând domeniul de aplicare al tehnologiilor furnizate de China și care sunt apoi exportate de clienți. De asemenea, se urmărește alinierea politicii de vânzări militare a Chinei la practica internațională comună. Aceasta necesită, de exemplu, cooperarea cu forumuri internaționale privind orientările privind exportul militar.
Un alt aspect nou al legii este cerința autorităților militare de control al exporturilor să efectueze evaluări de risc asupra țărilor și / sau regiunilor unde exporturile pot „pune în pericol securitatea națională” sau pot prezenta riscuri legate de proliferare sau acte de terorism. 

Vezi și: Statele Unite avertizează Marea Britanie că China îi va fura secretele dacă va construi reţeaua 5G

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel