China va crește cheltuielile militare cu 7,2% și își stabilește o țintă de creștere modestă de aproximativ 5%

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China

China a dezvăluit duminică un obiectiv de creştere de "aproximativ 5%" pentru 2023, în deschiderea sesiunii parlamentare anuale care ar trebui să-i ofere lui Xi Jinping un al treilea mandat prezidenţial fără precedent. Este, totuşi, unul dintre cele mai slabe obiective din ultimele decenii, scrie Agerpres.

În 2022, PIB-ul Chinei a crescut cu doar 3%, una dintre cele mai slabe creşteri din ultimii 40 de ani, pe fondul unei încetiniri economice.

China intenţionează să-şi majoreze cheltuielile militare cu 7,2% în acest an, potrivit unui proiect de buget prezentat la începutul sesiunii din 2023 a Congresului Naţional al Poporului, care se desfăşoară la Beijing, transmite duminică dpa.

În faţa a aproape 3.000 de delegaţi în Marea Sală a Poporului, premierul în exerciţiu Li Keqiang a cerut extinderea forţelor armate ale ţării, care ar trebui "să-şi sporească pregătirea de luptă şi să-şi intensifice capacităţile militare pentru a-şi îndeplini sarcinile care le-au fost stabilite de către Partid şi popor".

Un oficial chinez justificase anterior creşterea prin existenţa unor "provocări complexe de securitate" şi a unor "responsabilităţi (pe care le are China) în calitate de mare putere". 

"Dezvoltarea economică a Chinei s-a confruntat cu mulţi factori neaşteptaţi atât în ţară, cât şi în străinătate, cum ar fi epidemia", a recunoscut premierul în exerciţiu, Li Keqiang, duminică.

Dar "sub conducerea puternică a Comitetului Central al Partidului, am coordonat eficient prevenirea şi controlul epidemiei, precum şi dezvoltarea economică şi socială", a adăugat el.

China este, după Statele Unite, țara cu cele mai mari cheltuieli din domeniul apărării din. Bugetele sale planificate prevăd cheltuielile pentru apărare la 1,55 trilioane de yuani (211 de miliarde de euro).

„Creșterea bugetului apărării a vizat, desigur, vecinii, precum și țările din Pacific”, a declarat Hofman pentru DW. 

„China își construiește încă foarte mult armata în acest moment, așa că nu cred că aceasta este o surpriză în ceea ce privește accelerarea acumulării în comparație cu ceea ce am văzut în trecut”, a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel