China trebuie să aleagă între J-20 și J-31. Chinezii admit că s-au inspirat de la americani

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Chengdu J-20 China
Chengdu J-20 China

China și-a propus să dezvolte aeronave de ultimă generație pentru portavioanele Armatei de Eliberare a Poporului.

În prezent există doi concurenți. E vorba despre Chengdu Aircraft Design Institute (CADI), cu versiunea J-20 pentru portavioane și Shenyang Aircraft Design Institute, care dezvoltă J-31, cunoscut și sub numele de FC-31. Ambele aeronave sunt în curs de dezvoltare.

Yang Wei, cel care conduce departamentul de design al CADI, a declarat recent în presa din China, citat de Business Insider, că J-20 are un atuu important față de concurentul său. Acesta a admis că în dezvoltarea J-20, compania pe care o reprezintă, s-a inspirat de la americani. Wei nu a oferit mai multe detalii.

Totuși, el a promovat aeronava și a precizat că versiunea J-20 pe care Chengdu o dezvoltă este superioară aeronavei J-31, în contextul în care ultimul se bazează pe modelele sovietice. Oficialul chinez a amintit că americanii au reușit să dezvolte aeronave de ultimă generație și să înceapă producția în masă în mai puțin de șase ani, precizând că în cazul în care Beijingul va alege J-31 va fi nevoie de cel puțin încă 10 ani până la începerea producției, moment în care SUA va avansa.

 

China trebuie să aleagă: J-20 sau J-31?

 

Zhou Chenming, expertul militar din Beijing, subliniază și el influența rusă în dezvoltarea aeronavelor chineze. El a dat exemplul „aeronavei MiG-29 rusești care nu a avut nicio șansă în a concura cu aeronavele americane F-16”.

Un avantaj pe care J-31 îl are în fața J-20 pentru a echipa portavioanele Chinei ar fi faptul că e mai ușor cu 12 tone. J-31 (FC-31) e dezvoltat ca un răspuns la variantele F-35B și F-35C.

În ciuda acestui fapt, un alt expert militar, Antony Wong Tong, a declarat că J-31 nu va putea să se ridice la nivelul F-35 în ceea ce privește manevrabilitatea și sistemele de armament.

„Pe baza tehnologiei actuale și a capacităților pe care China le are, Marina ar trebui să aleagă o platformă fiabilă cu potențial de dezvoltare. Iar cea mai bună alegere ar fi J-20”, a conchis Tong.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel