China spune că Europa dă dovadă de „scindare cognitivă” în relația cu ea, încercând să fie și partener, dar și adversar

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Angela Merkel, în timpul videoconferinței cu Xi Jinping, sursă foto: Ministerul Apărării din China
Angela Merkel, în timpul videoconferinței cu Xi Jinping, sursă foto: Ministerul Apărării din China

Europa dă dovadă de o "scindare cognitivă" în politica ei faţă de China încercând să fie atât partener, cât şi văzând-o ca un adversar, a declarat joi Wang Yi, consilier de stat şi ministru de externe, într-un interviu acordat presei de stat şi citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au înrăutăţit în acest an după ce un acord de investiţii a fost îngheţat pe fondul unor sancţiuni reciproce şi Lituania, membră a UE, şi-a retras diplomaţii de la Beijing în timpul unei dispute privind statutul Taiwanului.

Parlamentul European a oprit în acest an ratificarea unui pact de investiţii cu China până când aceasta va ridica sancţiunile împotriva unor politicieni europeni.

Sancţiunile Chinei au venit ca răspuns la cele occidentale împotriva unor oficiali chinezi acuzaţi de detenţii în masă ale membrilor comunităţii musulmane uigure din vestul Chinei.

Instalarea de bariere în calea acordului de investiţii ar "dăuna în cele din urmă intereselor pe termen lung ale popoarelor Europei", a notat Wang.

"Se pare că există un fel de scindare cognitivă în politica Europei faţă de China. Este greu de imaginat că pe de o parte, ea a stabilit un parteneriat strategic cuprinzător cu China şi, pe de altă parte, a poziţionat China ca un adversar instituţional", a mai remarcat el.

UE a adoptat o poziţie mai blândă faţă de China, unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi, decât Statele Unite, dar şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului şi acţiunile ei în Mările Chinei de Sud şi de Est, precum şi în Strâmtoarea Taiwan.

În această lună, oficiali ai UE şi americani au spus că abordările lor faţă de China sunt din ce în ce mai "convergente".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel