China și Pakistanul își pregătesc forțele aeriene pentru respingerea avioanelor indiene

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 4 ianuarie, în mass-media asiatică au apărut informații privind exercițiile aeriene comune Shaheen IX, desfășurate de Pakistan și China pe teritoriul pakistanez, a căror principală caracteristică a fost simularea luptei aeriene cu avioanele de vânătoare ale Indiei.

Deși seria de exerciții este la a noua ediție, activitatea reprezintă o noutate, fiind pentru prima dată în istoria aviației navale chineze când desfășoară exerciții comune cu forțe și mijloace aparținând unui stat străin.

Citând experți militari chinezi neprecizați, cotidianul The EurAsian Times informează că avioane de luptă chinezești de tipul J-10C și J-11B din cadrul aviației navale au fost folosite pe timpul exercițiilor comune cu Pakistanul pentru a simula atacul avioanelor multirol Rafale și Su-30MKI ale Forțelor Aeriene indiene.

Partea pakistaneză a participat la exerciții cu bombardierele JF-17, produse în Pakistan în cadrul  proiectului comun tehnico-militar derulat cu China, și cu avioanele de vânătoare Mirage III cu care piloții pakistanezi au exersat manevrele de interceptare a „aeronavelor Forțelor Aeriene indiene”. Deși Mirage III a fost dezvoltat în anii 1950, operarea acestor prime avioane de luptă europene care au depășit de două ori viteza sunetului continuă cu succes în cadrul Forțele Aeriene pakistaneze.

Presa chineză a confirmat informațiile privind desfășurarea și scopul exercițiilor comune. Expertul în aviație militară Fu Qianshao a declarat pentru Global Times că avioanele J-10C și J-11B pot fi folosite cu succes pentru a simula lupta aeriană cu mijloacele Forțelor Aeriene indiene.

“Mai greu decât modelul chinezesc J-10C, Rafale are un raport forță-greutate mai mare în condiții de greutatea egală a combustibilului și a armamentului de la bordul celor două avioane”, a mai precizat expertul chinez, subliniind și avantajul aeronavei franceze în ceea ce privește armamentul antirachetă.

Exercițiile Shaheen IX au început pe 7 decembrie în Pakistan și au durat aproximativ 20 de zile. În afara aeronavelor de luptă J-10C și J-11B, China a mai trimis în Pakistan avioane de avertizare timpurie KJ-500 și avioane de război electronic Y-8, din cadrul Forțelor Aeriene chineze, conform postului național de televiziune CCTV.

CCTV mai precizează că pe timpul exercițiilor au fost efectuate peste 200 de ieșiri avion de ambele părți, iar militarii chinezi intenționează să continue desfășurarea acestor exerciții care le permit  “evaluarea corectă a capacității reale a aviației navale chineze de a contracara avioanele Forțelor Aeriene indiene”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel