China şi India convin să restabilească pacea la frontiera disputată

Eduard Pascu / 11 sep 2020 / 10:46

China şi India au anunţat joi că au convenit asupra detensionării la frontiera comună disputată din Himalaya, precum şi asupra unor măsuri de restabilire a 'păcii şi liniştii' în regiune, transmite Reuters, citând un comunicat comun al celor două diplomaţii.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, şi omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, s-au întâlnit joi la Moscova, în marja unei reuniuni a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai. Acordul în cinci puncte survine după o nouă ciocnire produsă între cele două armate în zona de frontieră din vestul Himalayei la începutul acestei săptămâni, transmite Agerpres.

China şi India s-au acuzat reciproc de încălcarea protocolului ce interzice folosirea armelor de foc la frontieră.

În comunicatul comun se menţionează că situaţia actuală de la graniţă nu este în interesul niciuneia din părţi şi că trupele trebuie să se dezangajeze rapid şi să reducă tensiunile.

Potrivit diplomaţiei chineze, Wang i-a transmis omologului său indian că este 'imperativ să se pună capăt imediat provocărilor precum trasul cu arma şi alte acţiuni periculoase ce încalcă angajamentele asumate de cele două părţi'. Wang a mai spus că întregul personal şi echipament militar care a încălcat frontiera trebuie retras şi că trupele de la graniţă de ambele părţi 'trebuie să se dezangajeze rapid' pentru dezamorsarea tensiunilor.

Cotidianul chinez Global Times, un influent tabloid al Partidului Comunist Chinez, a scris, într-un editorial apărut joi seară, că orice discuţii cu India trebuie însoţite de 'starea de pregătire de luptă'. 'Partea chineză trebuie să fie pe deplin pregătită să întreprindă acţiuni militare atunci când angajamentele diplomatice eşuează, iar trupele sale de frontieră trebuie să fie capabile să răspundă la urgenţe şi să fie gata de luptă în orice moment', a scris Global Times. 

Citește și: Nou schimb de focuri la frontiera dintre India și China

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy