China se înarmează la o scară nemaivăzută. SUA nu exclud un război major: Armata Chinei va fi pregătită în 2027 să invadeze Taiwanul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

China își menține ambițiile de a invada Taiwan până în 2027, a declarat șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, John Aquilino. Oficialul arată că Beijingul crește cheltuielile pentru apărare, în ciuda problemelor economice.

China lucrează „la o scară nemaivăzută” după al Doilea Război Mondial, cu scopul de a-și construi o armată puternică.

John Aquilino a reamintit că, în cei trei ani de când se află în această în funcție, Armata Populară Chineză de Eliberare (PLA) a pus în operaționalizat peste 400 de avioane de luptă și  peste 20 de nave mari de luptă.

Dar cel mai îngrijorător aspect legat de pregătirile militare ale Beijingului este faptul că, începând cu 2020, arsenalul nuclear al Chinei practic a „decolat”. China și-a dublat inventarul de rachete balistice și de croazieră, capabile să poarte focoase nucleare.

„Totul indică faptul că Armata Chinei va îndeplini directiva președintelui Xi Jinping și va fi gata să invadeze Taiwan până în 2027”, a declarat Aquilino, citat de Bloomberg.

În privința forțelor convenționale, „Activitatea Armatei chineze indică capacitatea lor de a respecta calendarul indicat de președinte în vederea unificării cu Taiwanul folosind forța militară, dacă i se va cere acest lucru”, a comentat John Aquilino presupusele planuri chineze de atac.

Potrivit comandantului Comandamentului Indo-Pacific, armata chineză repetă și diverse sarcini legate de operațiunile împotriva Taiwanului, cum ar fi simularea unei încercuiri a insulei printr-o blocadă navală și aeriană.

 

O Chină tot mai asertivă

 

2. Armata de ... (armata_china_jpg_88810700.jpeg)

Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat joi că Taiwanul este problema internă a Chinei și a acuzat Washingtonul că stimulează diviziunile în regiunea Asia-Pacific.

„Unii oameni din SUA încearcă să intensifice povestea unei amenințări din partea Chinei pentru a escalada tensiunile din strâmtoare și pentru a provoca confruntări. Suntem cu siguranță împotriva acestui lucru”, a spus el reporterilor în timpul unui briefing de presă la Beijing.

În legătură cu aceasta, Bloomberg subliniază că bugetul Chinei pentru apărare este încă mult mai mic decât bugetul SUA.

Președintele american Joe Biden a propus luna aceasta bugetul Pentagonului pentru anul fiscal 2025 în valoare de 850 de miliarde de dolari. Aceasta include 500 de milioane de dolari pentru a reface stocurile de arme care ar fi furnizate Taiwanului ca parte a „primei cereri de finanțare”.

Proiectul bugetului de apărare al Chinei include 1,67 trilioane de yuani (231 de miliarde de dolari), cu 7,2% mai amare decât în 2023, a informat Reuters la începutul lunii martie.

 

Taiwanul, miza parteneriatului îngrijorător cu Rusia?

 

3. Sursa Foto... (elicopter-ch-47-chinook-taiwan_18684500.jpg)

Sursa Foto: Office of the Taiwan President

China, cu cheltuielile sale fără precedent pentru apărare, reprezintă o provocare pentru americani.

„PLA implementează sisteme moderne, cum ar fi arme hipersonice și avioane de luptă de generația a cincea. Cu o Marină de 340 de nave, care include un nou portavion și submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, (China - n.r.) își poate proiecta puterea în Pacific”, a declarat președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei, Mike Rogers.

Parteneriatul Chinei cu Rusia este, de asemenea, îngrijorător pentru SUA, întrucât China a oferit asistență economică și de securitate președintelui rus Vladimir Putin în timpul invaziei Ucrainei, a subliniat Rogers.

În același timp, China urmărește îndeaproape evenimentele din Ucraina și învață din greșelile Rusiei.

Șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, John Aquilino a reamintit că superioritatea Armatei SUA se fundamentează pe trei elemente: ”blind, see and kill”.

Trebuie să împiedicăm adversarul să vină prea aproape de forțele noastre. Trebuie să avem o înțelegere completă și continuă a tot ce se întâmplă pe câmpul de luptă. Trebuie să avem deținem și să utilizăm armele pentru a putea lovi rapid înaintea adversarului, a explicat John Aquilino. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel