China se opune ferm legăturilor militare dintre SUA și Taiwan

Tudor Curtifan / 04 apr 2019 / 19:23

China se opune ferm contactelor oficiale şi legăturilor militare sub orice formă între Statele Unite şi Taiwan şi cere Washingtonului să îşi corecteze practicile greşite şi să trateze prudent chestiunile legate de Taiwan, a declarat joi un purtător de cuvânt al MAE chinez.

Remarcile intervin în timp ce un purtător de cuvânt al Institutului American din Taiwan (AIT) a anunţat miercuri că, din 2005, personalul guvernamental american din cadrul AIT include personal militar activ.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a răspuns la această chestiune în aceeaşi zi, declarând că Statele Unite aderă la politica unei singure Chine şi securitatea AIT este asigurată împreună de un mic grup de personal american şi un mare număr de angajaţi locali şi de către autorităţile locale.

Partea americană a făcut un angajament explicit faţă de China privind menţinerea relaţiilor neoficiale cu Taiwanul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, într-un briefing de presă. "China se opune ferm contactelor oficiale şi legăturilor militare sub orice formă între Statele Unite şi Taiwan", a subliniat el.

Principiul unei singure Chine funcţionează ca fundaţie politică a relaţiilor China-SUA, a notat Geng, adăugând că detaşarea de personal militar în Taiwan de către Statele Unite sub orice pretext este o încălcare a principiului unei singure Chine şi a celor trei comunicate comune dintre cele două ţări şi, în mod inevitabil, are un impact negativ asupra legăturilor bilaterale.

"Îndemnăm Statele Unite să-şi respecte promisiunea, să respecte principiul unei singure Chine şi cele trei comunicate comune, să-şi corecteze practicile greşite şi să abordeze cu prudenţă chestiunile legate de Taiwan pentru a evita prejudicii grave ale relaţiilor bilaterale, precum şi pentru pace şi stabilitate în Strâmtoarea Taiwan", a spus Geng.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy