China pune la încercare capacitatea de reacţie a Forţelor Aeriene Japoneze (Foto). Mai multe drone au fost surprinse survolând Marea Chinei de Est

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerului Apărării din Japonia a publicat, începând de săptămâna trecută, mai multe imagini cu momentul în care avioanele de vânătoare ale Forţelor Aeriene Japoneze interceptau unele dintre cele mai noi vehicule aeriene fără pilot ale armatei chineze, care zburau deasupra apelor neutre din Mărea Chinei de Est.

Publicaţia Defence Blog precizează că, în luna august, Ministerul Apărării din Japonia a emis o serie de comunicate de presă în care a precizat că avioanele sale de luptă au fost ridicate de la sol de mai multe ori pentru a intercepta noi tipuri de vehicule aeriene fără pilot - acestea fiind de provenienţă chineză.

Analiştii militari ai publicaţiei The Drive sunt de părere că aceste interceptări aeriene au scos în evidenţă importanţa tot mai mare pe care China o acordă utilizării aeronavelor fără pilot în zone maritime pe care le revendică și pe care le consideră de importanţă strategică, cum ar fi: Marea Chinei de Est și strâmtoarea Miyako, care se află la sud-vest de insula Okinawa .

Sursa citată precizează că această ’’rafală recentă de activitate’’ aeriană cu sisteme aeriene fără pilot a început pe 24 august 2021, când o singură dronă Tengoen TB-001 Scorpion a zburat în Marea Chinei de Est, la nord-vest de Okinawa.

La o zi după, o dronă Harbin BZK-005 a armatei chineze a zburat prin strâmtoarea Miyako, iar două zile mai târziu tot o dronă TB-001 a efectuat un zbor similar prin strâmtoarea Miyako. În toate cele trei cazuri, Forţele Aeriene Japoneze şi-au ridicat de la sol avioanele de luptă pentru a monitoriza activitatea dronelor chineze.

Atât pe 25 august, cât și pe 26 august, un avion de patrulare maritimă Shaanxi Y-8Q și un avion Shaanxi Y-9JB – folosit pentru culegerea de informaţii şi operaţiuni de război electronic – au însoțit dronele pe tot parcursul zborului, potrivit oficialilor japonezi. 

Există posibilitatea ca activitatea dronelor chineze să fi avut loc în contextul în care, pe 26 august, Forțele Navale Japoneze s-au alăturat Forţelor Navale SUA, Indiene şi Australiene pentru a începe exercițiului Malabar 2021 din Marea Filipine.

TB-001, supranumit recent Scorpionul cu coadă dublă, este un vehicul aerian de recunoaștere fără pilot, proiectat de compania chineze Sichuan Tengden. 

Drona are o greutate maximă la decolare de 2,8 tone, o rază de acțiune de peste 3.700 de mile și poate transporta două bombe sau rachete cu o greutate maximă de 220 de kilograme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel