China promite că va răspunde în cazul în care Nancy Pelosi vizitează Taiwanul și atenționează SUA să respecte „principiul unei singure Chine”

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, împreună cu Kamala Harris, vicepreședintele american și Nancy Pelosi, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților, în timpul unei reuniuni a Congresului SUA. Sursă foto: Kamala Harris @Official @Fac
Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden, împreună cu Kamala Harris, vicepreședintele american și Nancy Pelosi, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților, în timpul unei reuniuni a Congresului SUA. Sursă foto: Kamala Harris @Official @Facebook

China va răspunde prin ''măsuri contondente'' dacă preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, o posibilitate avansată de mass-media din Japonia şi Taiwan, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.

O astfel de vizită a lui Pelosi ''ar dăuna fundamentelor relaţiilor între China şi SUA'' şi ''ar trimite semnale greşite separatiştilor'' din Taiwan, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian. Camera Reprezentanţilor a SUA ''este parte a guvernului american'' şi, prin urmare, ''trebuie să adere strict la principiul 'unei singure Chine' susţinut de către ţara nord-americană'', a adăugat acesta.

El a insistat că Beijingul ''se opune oricărui tip de contact oficial între SUA şi insula Taiwan'' şi a atenţionat că Washingtonul ''va fi responsabil pentru consecinţele'' ce vor rezulta din ''măsurile de represalii'' ale Chinei.

Dacă Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, va vizita Taiwanul, ar fi a doua vizită de acest fel a unui preşedinte al Camerei Reprezentanţilor a SUA după cea efectuată de Newt Gingrich în 1997.

Nancy Pelosi şi echipa sa nu au confirmat şi nici nu au dezminţit deocamdată relatările din presă pe acest subiect.

Pe de altă parte, Ministerul chinez al Apărării a protestat joi faţă de un acord prin care Statele Unite vor oferi Taiwanului un pachet de asistenţă militară în valoare de 95 de milioane de dolari, ce include materiale şi asistenţă tehnică pentru rachetele antiaeriene Patriot.

Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel