Planul în 12 pași. Soluția Chinei de rezolvare a războiului din Ucraina. Reacția SUA: Era suficient să se oprească la primul punct; războiul se încheia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

La fix un an de la începerea agresiunii ruse în Ucraina, Ministerul de Externe al Chinei a lansat document de poziție prin care cere reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și a subliniat opoziția față de utilizarea armelor nucleare, scrie CNN.

Documentul în 12 puncte face parte din cele mai recente eforturi ale Chinei de a se prezenta ca un mediator în războiul din Ucraina.

Așa-numitul „plan de pace” privind Ucraina a fost prezentat public prin „Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei din Ucraina”.

„Conflictul și războiul nu beneficiază nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, (...) să prevină deteriorarea crizei sau chiar să scape de sub control”, se arată în document, care îndeamnă și la încetarea sancțiunilor ”unilaterale”.

 

”Planul” este format din 12 puncte

 

  1. Respect pentru suveranitatea tuturor țărilor  - ”Toate părțile ar trebui să susțină împreună normele de bază care guvernează relațiile internaționale și să apere corectitudinea și justiția internațională. Ar trebui promovată aplicarea egală și uniformă a dreptului internațional, în timp ce dublul standard trebuie respins”. Totuși, nu se recunoaște încălcarea suveranității ucrainene de către Rusia.

  2. Respingerea „mentalității Războiului Rece”  - ”Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie să fie luate în serios și abordate în mod corespunzător”. Aparent, se reia punctul de vedere al Moscovei că Occidentul a provocat războiul prin extinderea NATO. / ”Toate părțile ar trebui să se opună urmăririi propriei securități în detrimentul securității altora, să prevină confruntarea blocurilor”, se mai arată în document. Punctul 2 reia poziția Chinei pentru ceea ce consideră că este hegemonia SUA și menținerea unor alianțe precum NATO.

  3. Încetarea ostilităților  - ”Conflictul și războiul nu sunt în beneficiul nimănui” - Deși nu condamnă nici de data asta invazia rusă, China recunoaște că este vorba de un război în Ucraina / ”Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, (...) să prevină deteriorarea crizei sau chiar să scape de sub control”, se mai arată în document, după ce China acuzase zilele trecute Occidentul că întreține conflictul și „aprinde flăcările”, oferind Ucrainei arme defensive.  (N.B. China s-a abținut joi, când Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care cere Rusiei să pună capăt ostilităților din Ucraina și să își retragă forțele. Este una dintre cele 16 țări care fie au votat împotrivă, fie s-au abținut cu privire la aproape toate cele cinci rezoluții anterioare ale ONU privind Ucraina).

  4. Reluarea negocierilor de pace

  5. Rezolvarea crizei umanitare

  6. Protecția populației civile și a prizonierilor de război

  7. Asigurarea securității centralelor nucleare

  8. Reducerea riscurilor strategice - Documentul condamnă retorica nucleară a Rusiei, care constituie, cel puțin deocamdată, o adevărată linie roșie pentru Beijing. ”Nu trebuie folosite armele nucleare și nu trebuie purtate războaie nucleare. Ar trebui să se opună amenințării sau folosirii armelor nucleare.”

  9. Promovarea exportului de cereale

  10. Încetarea „sancțiunilor unilaterale” - Sunt criticate voalat sancțiunile economice ample impuse de SUA și alte țări occidentale Rusiei. Țările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale împotriva altor țări, neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU.

  11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și a lanțurilor de aprovizionare

  12. Promovarea reconstrucției postbelice.

Link: Documentul complet publicat pe site-ul ministerului chinez de externe

Reacția SUA

 

Documentul a fost criticat de oficialii americani, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, afirmând că războiul „s-ar putea încheia mâine dacă Rusia încetează să atace Ucraina și își retrage forțele”.

Prima mea reacție la aceasta este că s-ar putea opri la punctul unu, care este respectarea suveranității tuturor națiunilor”, a spus Sullivan pentru CNN. „Ucraina nu atacă Rusia. NATO nu atacă Rusia. Statele Unite nu atacă Rusia. Acesta a fost un război declanșat și purtat la inițiativa lui Putin”.

***

Ambasadorul Uniunii Europene în China, Jorge Toledo, a declarat reporterilor la o conferință că documentul de poziție al Chinei nu este o propunere de pace, adăugând că UE „studiază îndeaproape documentul”, potrivit Reuters.

Între timp, Ucraina a numit documentul de poziție „un semn bun”, dar a îndemnat China să facă mai mult. „ Ca parte care s-a declarat neutră, China ar trebui să discute cu ambele părți: Rusia și Ucraina, iar acum vedem că China nu vorbește cu Ucraina. În acest moment, vedem că China nu sprijină Ucraina în eforturile sale”, a spus Janna Leșinska, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Beijing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel