China neagă că negocierile cu UE s-au împotmolit din cauza investițiilor în energia nucleară

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Informaţiile din presă potrivit cărora solicitările autorităţilor de la Beijing legate de investiţiile în energia nucleară complică negocierile bilaterale cu Uniunea Europeană sunt false, a informat joi Ministerul chinez de Externe, transmite Agerpres, care citează Reuters.

"Discuţiile dintre China şi UE referitoare la acordul de investiţii se desfăşoară în mod eficient", a afirmat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, la o conferinţă de presă.

Negocierile s-au împotmolit după ce China a venit cu solicitări suplimentare privind energia nucleară, a anunţat miercuri publicaţia germană WirtschaftsWoche.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu comerţul, Valdis Dombrovskis, a dat asigurări că este posibil ca blocul comunitar şi China să semneze anul acesta acordul privind investiţiile.

''Activitatea este într-o etapă foarte avansată, am avut o ultimă rundă de negocieri foarte productivă. Aş spune că încă nu am ajuns aici, dar este categoric posibil ca, în cazul în care lucrurile avansează ca acum, încă să putem să-l încheiem anul acesta'', a declarat Dombrovskis.

Bruxellesul şi Beijingul au iniţiat în anul 2014 negocierile privind acest acord, iar Comisia Europeană şi-a reafirmat cu mai multe ocazii dorinţa de a-l încheia până la finele anului în curs, motiv pentru care i-a cerut Chinei în ultimele săptămâni să se angajeze în direcţia unor progrese semnificative.

 

UE și China au cifre de afaceri impresionante



Din perspectiva UE acordul are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului companiilor europene pe piaţa chineză şi creşterea transparenţei privind subvenţiile publice în vederea asigurării unor condiţii concurenţiale echitabile.

Cele 27 de state membre ale UE au investit în medie 7,19 miliarde de euro pe an în China în ultimii 20 de ani. În trimestrul trei al anului în curs, Franţa, Germania şi Olanda au însumat aproximativ 80% din investiţiile UE în China.

La rândul ei, China a investit în UE în medie 5,55 de miliarde de euro pe an în acelaşi interval de 20 de ani, Franţa fiind principala ţară de destinaţie a investiţiilor chineze în blocul comunitar în trimestrul trei din 2020.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel