China i-a cerut Iranului să oprească atacurile Houthi din Marea Roșie

Arabia Saudită, Marea Roșie / pexels, Lara Jameson
Arabia Saudită, Marea Roșie / pexels, Lara Jameson

Sursele iraniene au spus că Beijingul a spus clar că ar fi foarte dezamăgit de Teheran dacă ar fi lovite nave legate de China sau dacă interesele țării ar fi afectate în vreun fel.

Potrivit surselor iraniene ale Reuters, oficialii chinezi le-au cerut omologilor iranieni să ajute să descurajeze atacurile asupra navelor din Marea Roșie de către Houthis susținuți de Iran.

„În esență, China spune: „Dacă interesele noastre sunt vătămate în vreun fel, ne va afecta afacerile cu Teheranul”. Așa că spuneți-le rebelilor Houthi să dea dovadă de reținere”, a declarat un oficial iranian, sub acoperirea anonimatului.

Oficialii chinezi nu ar fi făcut comentarii sau amenințări specifice cu privire la modul în care relațiile comerciale ale Beijingului cu Iranul ar putea avea de suferit dacă interesele acestuia ar fi afectate de atacurile Houthi, au declarat patru surse iraniene.

Ei au raportat, însă, că Beijingul a precizat clar că va fi foarte dezamăgit de Teheran dacă vreo navă legată de China este lovită sau interesele țării sunt afectate în vreun fel.

În timp ce China a fost cel mai mare partener comercial al Iranului în ultimul deceniu, relația lor comercială este dezechilibrată. Astfel, petrolul iranian reprezintă doar 10% din importurile de țiței ale Chinei, iar Beijingul are o serie de furnizori care ar putea acoperi deficitele din alte părți.

 

Houthi reprezintă cea mai serioasă amenințare în Marea Roșie

 

Atacurile, despre care Houthi spun că sunt efectuate în sprijinul palestinienilor din Fâșia Gaza, au crescut costurile de transport și de asigurare, perturbând o rută comercială cheie între Asia și Europa, care este intens utilizată de navele din China.

Amintim că pe 16 ianuarie, reprezentanții permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat crearea unei misiuni navale a UE pentru protejarea transportului maritim în Marea Roșie, care este amenințată de atacurile rebelilor Houthi din Yemen.

De asemenea, Operațiunea Prosperity Guardian, formată dintr-o coaliție condusă de SUA, a fost lansată în decembrie 2023. Scopul declarat al partenerilor este să contracareze "atacurile iresponsabile" ale rebelilor houthi din Yemen asupra traficului maritim.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel