China extinde capacitatea de construcție de submarine

Eduard Pascu |
Data publicării:

China dorește să devină o forță navală iar submarinele reprezintă una dintre prioritățile Beijingului. Singura problemă este reprezentată de șantierele navale care nu au capacitatea de a fabrica mai mult de un submarin odată.

Dezvolarea flotei de submarine cu putere nucleară a Marinei Chineze (PLAN) a fost constrânsă de capacitatea limitată de construcție. În prezent există un singur șantier naval care poate construi submarine. Acum, la acest șantier au loc ample lucrări de extindere iar imaginile satelitare recente dovedesc acest lucru, transmite USNI News.

Flota de submarine cu propulsie nucleară a Chinei este de așteptat să devină mult mai mare în următorii ani. Această ultimă dezvoltare a șantierului naval sugerează că China ar putea construi submarinele mult mai repede și mai multe.

1. -imagine fara descriere- (nave_china_mars_97833300.jpg)

Câte submarine nucleare va construi China în următorii zece ani este un subiect mult discutat de analiști. Oficiul de Informații Navale (ONI) a prognozat recent că flota de submarine a Chinei va crește cu șase submarine de atac cu propulsie nucleară până în 2030. Alți observatori, cum ar fi căpitanul în retragere James Fanell, fost Director de Informații și Operațiuni în cadrul Flotei Pacificului a US Navy, estimează că vor fi și mai multe. Ceea ce ste sigur este faptul că numărul submarinelor nucleare va crește.

Din analiza imaginilor surprinse din satelit rezultă că deja a început ridicarea unei noi hale la șantierul naval Bohai din Huludao. Clădirea pare a fi în esență identică cu cea construită acolo în 2015. Se crede că aceasta este pentru construirea unei noi generații de submarine nucleare.

3. -imagine fara descriere- (china_prc-c8prc-99antier_naval_submarine_84459700.jpg)

Se estimează că noua hală este suficient de mare pentru a permite construirea simultană a două submarine, mai precizează sursa citată. Dacă la aceasta se adaugă și cea deja existentă, ar putea fi construite patru submarine simultan. 

Submarinele nucleare includ atât cele cu rachete balistice (SSBN), cât și submarine de atac (SSN). Toate submarinele nucleare sunt construite la șantierul naval Bohai, iar de acesta depinde capacitatea totală a flotei.

Creșterea navală a Chinei nu a trecut neobservată la Washington. Ca răspuns, US Navy va trebui să se adapteze. Descriind Forța de Luptă propusă pentru anul 2045, secretarul apărării, Mark Esper, a spus că SUA trebuie să înceapă să construiască trei submarine din clasa Virginia pe an, cât mai curând posibil. Aceasta ar construi o „forță submarină mai mare și mai capabilă”. Forța propusă va include 70-80 de submarine de atac, descrise ca „cea mai mare platformă de luptă într-un viitor conflict de mari puteri”.

Există trei clase noi de submarine care ar putea fi construite la Bohai: Type-093B care este o îmbunătățire a submarinului Type - 093A Shang-II. Principala îmbunătățire adusă acestuia constă în folosirea rachetelor de croazieră YJ-18 în tuburile de lansare verticale. Acest lucru îi permite să transporte o încărcătură crescută de rachete de croazieră, îmbunătățind capacitatea sa de atac strategic. Rachetele de croazieră YJ-18 sunt asemănătoare cu rachetele Kalibr din Rusia. China folosește deja rachete Kalibr pe unele dintre submarinele sale.

Cealalte clase SSBN fabricate la acest șantier naval sunt Type-095 și Type - 096. În Raportul 2020 China a anunțat construcția a opt submarine SSBN până în 2030.

Citește și: Submarinul rusesc Kolpino a lansat o rachetă Kalibr în Marea Neagră, în cadrul exercițiului strategic “Caucaz-2020”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel