China, dispusă să folosească forţa militară în intenţia sa de a se reuni cu Taiwanul

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

China ''nu va renunţa la folosirea forţei'' în intenţia sa de a se reuni cu Taiwanul, conform unui document oficial difuzat miercuri, care avertizează, de asemenea, cu privire la eforturile pentru independenţă în regiunile Tibet şi Xinjiang, relatează dpa.

,,Reunificarea completă'' a Taiwanului cu China este în interesul fundamental al Chinei şi ''esenţială pentru realizarea reînnoirii naţionale'', notează documentul citat.

,,China trebuie să fie şi va fi reunită. Nu facem nicio promisiune de a renunţa la folosirea forţei şi ne rezervăm opţiunea de a lua toate măsurile necesare'', mai menţionează documentul. Potrivit acestuia, ameninţarea nu este îndreptată împotriva populaţiei Taiwanului, ci contra ''amestecului forţelor externe'' şi activităţilor separatiste.

În opinia Beijingului, SUA - care au aprobat recent vânzări de arme în valoare de 2 miliarde de dolari către Taiwan - subminează stabilitatea strategică globală şi Washingtonul a adoptat ''politici unilaterale şi a provocat şi intensificat competiţia între ţările importante''.

Taiwanul a condamnat autorităţile de la Beijing pentru intenţia lor de a folosi forţa militară

 

,,Cerem Beijingului să renunţe la folosirea forţei şi a altor mijloace iraţionale pentru a îmbunătăţi relaţiile peste Strâmtoarea Taiwan şi pentru a soluţiona raţional problemele din Hong Kong'', a menţionat Consiliul taiwanez pentru relaţiile cu partea continentală a Chinei, organism ce gestionează legăturile cu Beijingul.

Consiliul a subliniat că cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea regională este refuzul Beijingului de a renunţa la utilizarea forţei contra Taiwanului.

Potrivit acestui organism, comportamentul provocator al Chinei faţă de Taiwan şi posibilele planuri de a trimite trupe chineze în regiunea Hong Kong pentru a menţine ordinea publică au încălcat în mod evident principiile păcii şi au pus la încercare securitatea regională.

De asemenea, Consiliul taiwanez pentru relaţiile cu partea continentală a Chinei a cerut comunităţii internaţionale să boicoteze planurile Beijingului de dezvoltare militară.

Referitor la tensiunile dintre China şi vecinii săi din Asia de Sud-Est cu privire la Marea Chinei de Sud, documentul susţine că situaţia este în general stabilă şi în curs de îmbunătăţire.

Pe de altă parte, un accent este pus pe necesitatea unor ''eforturi mai mari'' pentru încheierea modernizării armatei chineze până în 2035. În ultimii ani, China şi-a redus personalul militar cu 300.000, în prezent armata chineză având 2 milioane de soldaţi, ceea ce o face cea mai numeroasă din lume.

În anul 2017, bugetul pentru apărare al Chinei a reprezentat 1,26% din PIB, aceasta fiind cea mai mică proporţie în rândul celor cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel