China declanșează un război economic împotriva Lituaniei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Taiwanul şi-a deschis o ambasadă de facto la Vilnius, Lituania, fapt care a declanșat furia Chinei. Micuțul stat baltic e supus la presiuni economice uriașe ca urmare a deciziei politice.

 

 

 

Prețul pe care îl plătește Lituania pentru acest act diplomatic constă în deteriorarea relațiilor cu China, dar și un amplu proces prin care Beijingul pune presiune economică pe statul baltic.

Potrivit unor surse ale Reuters, China s-a lansat într-un război economic împotriva Lituaniei. Iar întrucât relația comercială dintre China și Lituania nu e una foarte productivă, Beijingul pune presiune pe giganți europeni care pot afecta grav economia Lituaniei. Sursa citată precizează că un astfel de exemplu este uriașul concern german Continental AG, care produce componente auto, supus la presiuni mari pentru a nu mai produce în statul baltic. Continental nu ar fi singurul gigant de care China s-ar folosi pentru a „pedepsi” Lituania.

Pe de altă parte și publicația Politico precizează că Beijingul a recurs la un fel de embargo împotriva Lituaniei și a oprit importurile de mărfuri din statul baltic. Decizia afectează mult companii din alte state UE, precum Franța, Germania sau Suedia, care depind de lanțurile de aprovizionare lituaniene. Publicația europeană subliniază că ofensiva economică lansată de China arată neputința UE în fața presiunilor la care e supusă Lituania.

 

Delegația diplomatică a Lituaniei a părăsit în grabă China

 

Sătămâna trecută miercuri, delegația diplomatică a Lituaniei, formată din 19 oficiali, alături de familiile lor, au părăsit în grabă China pe fondul înrăutăţirii relaţiilor chino-lituaniene după ce Taiwanul şi-a deschis o ambasadă de facto la Vilnius.

Lituania a anunţat într-un comunicat că l-a rechemat pe principalul său diplomat din China "pentru consultări" şi că ambasada Lituaniei la Beijing va funcţiona de la distanţă în perioada ce urmează.

Înainte de aceasta, China a transmis Lituaniei că reprezentanţa sa la Beijing a fost retrogradată de la statutul de ambasadă la cel de Birou însărcinat cu afaceri, dar a dat asigurări cu privire la siguranța diplomaților lituanieni din China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel