China cere SUA să nu mai "uneltească" cu forţele separatiste pentru independenţa Taiwanului

Eduard Pascu |
Data publicării:

Consilierul de stat şi ministrul chinez de externe Wang Yi a cerut administraţiei preşedintelui SUA Joe Biden să colaboreze cu Beijingul pentru a redeschide dialogul dintre cele două ţări care să restabilească o relaţie bilaterală deteriorată în perioada preşedinţiei lui Donald Trump, transmite luni Reuters.

Wang YI a declarat că acţiunile administraţiei Trump de suprimare şi de limitare a Chinei au cauzat daune incomensurabile şi a cerut Washingtonului să elimine tarifele impuse produselor chinezeşti şi să renunţe la ceea ce diplomatul chinez a calificat ca fiind o suprimare iraţională a sectorului tehnologic chinez, transmite Agerpres.

Şeful diplomaţiei chineze a cerut, de asemenea, SUA să respecte interesele fundamentale ale Chinei, să nu mai intervină în afacerile interne ale Beijingului şi să nu mai "uneltească" cu forţele separatiste în favoarea independenţei Taiwanului.

"În ultimii ani, SUA au întrerupt practic dialogul bilateral la toate nivelurile", a spus Wang. "Suntem pregătiţi să avem o comunicare sinceră cu partea americană şi să purtăm dialoguri menite să rezolve problemele". Wang s-a referit la recenta discuţie telefonică dintre preşedinţii Xi Jinping şi Joe Biden ca la un pas pozitiv.

Aceste declaraţii survin într-un moment în care relaţia bilaterală se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

SUA şi China s-au confruntat pe mai multe fronturi, inclusiv cel comercial, dar şi al acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în cazul minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjiang, precum şi al revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, bogată în resurse.

Cu toate acestea, administraţia Biden a semnalat că va menţine presiunea asupra Beijingului.

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la practicile comerciale "coercitive şi neloiale" ale Chinei şi şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia administraţiei Trump care a acuzat regimul de la Beijing că a comis un genocid împotriva minorităţilor musulmane din Xinjiang.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel