China și-a consolidat substanțial poziția față de Rusia în urma ”cooperării reciproc avantajoase” / Putin ar vrea și colaborare militară

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.
Xi Jinping și Putin vor lua parte, în Uzbekistan, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Republica Populară Chineză dorește să se încheie războiul din Ucraina pentru că este mai important pentru aceasta să se ocupe de relațiile cu SUA și UE și să-și consolideze influența în regiunea ASEAN.

Preşedintele rus a subliniat, vineri, că cele două puteri "intenţionează să consolideze cooperarea dintre forţele armate ale Rusiei şi ale Chinei".

„Relațiile dintre China și Rusia rămân solide”. Așa le descrie Wang Yi, ministrul Afacerilor Externe al RP Chineze, cel care deține și poziția de membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez.

Discursul lui Wang a fost lung, a acoperit toate aspectele politicii externe chineze, scrie Aljazeera. Oficialul chinez s-a referit în mod special la relația cu SUA, despre care a spus că rămâne caracterizată de o puternică interdependență. „S-a dovedit în repetate rânduri că China și Statele Unite nu pot separa sau tăia lanțurile de aprovizionare”, recunoaște Wang.

Șeful diplomației chineze a dedicat mai puțin spațiu Rusiei pentru că, așa cum a spus el, relația este definită. Președintele rus Vladimir Putin l-a vizitat pe Xi Jinping la începutul lunii februarie, iar apoi a fost stabilit „parteneriatul fără frontiere”. Atrage atenția o parte din declarația lui Wang,  conform căreia relațiile dintre Moscova și Beijing sunt „imune la schimbările din mediul internațional”. Termenul de „imun” nu se află în declarația lui Putin și Xi din februarie, așa că s-ar putea concluziona că se referă la situația de după agresiunea rusă împotriva Ucrainei, ceea ce arată existența unui „parteneriat fără frontiere” între cele două state.

China nu a impus sancțiuni Rusiei și importă materii prime, nu doar petrol și gaze, la prețuri preferențiale, adică sub prețurile pieței, dar Beijingul este încă precaut când vine vorba de livrări de echipamentele militare spre Moscova.

 

Putin îi spune lui Xi că vrea să întărească cooperarea militară ruso-chineză

 

Vladimir Putin a declarat vineri că doreşte să întărească cooperarea militară cu China, în cadrul unei videoconferinţe cu liderul chinez Xi Jinping, lăudând rezistenţa Moscovei şi Beijingului în faţa "presiunii" occidentale, relatează France Presse şi Reuters.

"Cooperarea militară şi tehnică (ruso-chineză) ce contribuie la securitatea ţărilor noastre şi la menţinerea stabilităţii în regiuni cheie ocupă un loc special", a subliniat el.

Potrivit acestuia, "coordonarea dintre Moscova şi Beijing pe scena internaţională (...) serveşte la crearea unei ordini mondiale juste bazate pe dreptul internaţional".

"În contextul presiunii şi provocărilor fără precedent din partea Occidentului, ne apărăm poziţiile de principiu", a spus Putin.

Preşedintele rus a subliniat de asemenea că cele două puteri "intenţionează să consolideze cooperarea dintre forţele armate ale Rusiei şi ale Chinei".

 

Fără favoritisme - în privința  subiectului ”Ucraina”

 

Ministrul Wang a reiterat poziția cu privire la criza din Ucraina: „Am susținut în mod constant principiile fundamentale ale obiectivității și imparțialității, fără a favoriza o parte sau cealaltă, fără a pune gaz pe foc, cu atât mai puțin a căuta un câștig din situație”, susține șeful diplomației chineze. 

 Acum câteva zile, Xi l-a primit pe Dmitri Medvedev, care i-a transmis personal mesajul lui Putin.

Wang a repetat cuvintele lui Xi, cu unele modificări pentru ca acesta să nu fie tocmai un citat. Xi a spus că „în problema crizei din Ucraina, China a promovat activ negocierile de pace. El și-a exprimat speranța că părțile implicate vor rămâne raționale și vor da dovadă de reținere, vor intra într-un dialog cuprinzător și vor rezolva problemele comune de securitate prin mijloace politice”. 

Prin urmare, când vine vorba de agresiunea rusă, Republica Populară Chineză își dorește o soluție care să nu dăuneze Moscovei, fără a uita de obligațiile sale față de Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel