China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului

Eduard Pascu / 18 ian 2021 / 15:43

China a anunțat azi că va impune sancțiuni oficialilor americani pentru angajamentele luate în problema Taiwanului.

"China a decis să impună sancțiuni oficialilor americani sau afiliați care s-au comportat necorespunzător în problema Taiwanului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hua Chunying, într-o conferință de presă din capitala Beijing, potrivit publicației Global Times, citată de Anadolu.

Măsura vine la câteva zile după ce SUA a relaxat restricțiile privind contactele dintre oficialii americani și cei taiwanezi.

Pe 9 ianuarie, secretarul de stat Mike Pompeo a numit „nule de drept” restricțiile impuse diplomațiilor SUA, membrilor serviciului și altor oficiali în privința interacțiunii cu „omologii lor” taiwanezi fiind deschisă astfel calea spre colaborare.

Beijingul consideră Taiwan - cunoscută oficial sub numele de Republica China - o provincie separatistă, dar Taipei insistă asupra independenței sale din 1949 și are relații diplomatice cu 16 țări.

SUA au recunoscut oficial China în 1979 și au mutat relațiile diplomatice de la Taipei la Beijing, recunoscând politica „O singură China” și incluzând astfel Taiwanul ca parte a Chinei continentale.

Totuși, acesta și-a întărit angajamentul față de recentul Taiwan. Astfel, în luna august a anului trecut, secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, a devenit cel mai înalt politician american care a avut întâlniri oficiale în ultimele decenii.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de arme către Taiwan în valoare de miliarde de dolari în 2020.

Citește și: China ameninţă cu o "ripostă" după recentele contacte între SUA şi Taiwan

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy