China anunță că nave și avioane chineze au respins distrugătorul american USS Benfold din apele teritoriale naționale

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 12 iulie, Ministerul Apărării din Republica Populară Chineză a informat că distrugătorul american USS Benfold (DDG-65) a intrat ilegal în apele teritoriale ale Chinei din zona insulelor Paracel, fapt ce a generat o reacție fermă din partea autorităților chineze.

"Pe 12 iulie, distrugătorul american purtător de rachete Benfold, fără a primi permisiunea guvernului chinez, a invadat ilegal apele teritoriale ale arhipelagului Xisha (denumirea chineză a insulelor Paracel)", a declarat Tian Junli, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de luptă Sud al Armatei Populare de Eliberare din China.

Potrivit China Central Television, Junli a menționat că “forțe aeriene și navale ale țării au blocat distrugătorul american, l-au avertizat și l-au alungat din apele teritoriale chineze”.

”Insulele Xisha sunt teritoriu primordial chinez, acțiunile forțelor americane reprezintă o încălcare gravă a suveranității și securității Chinei, cauzează daune grave păcii și stabilității în Marea Chinei de Sud, reprezintă o încălcare gravă a principiilor internaționale, legislației și normelor cheie ale relațiilor internaționale", a declarat  oficialul chinez.

În Marea Chinei de Sud, unui număr mare de țări din regiune își revendică zone ale arhipelagului Spratly și insulelor Paracel adiacente acestuia. Pe lângă poziția strategică, dată de situarea la intersecția oceanelor Indian și Pacific, se estimează că în zona insulelor există rezerve semnificative de petrol și minerale.

Principalii pretendenți asupra acestor teritorii sunt Vietnamul și China, însă și Brunei, Malaezia, Taiwan și Filipine au, de asemenea, pretenții parțiale sau totale inclusiv asupra apelor din jurul insulelor.

De cealaltă parte, US Navy nu au confirmat forțarea ieșirii distrugătorului din zonă, însă au emis un comunicat în care declară că prezența USS Benfold nu face decât să confirme drepturile de liberă navigație în jurul insulelor Paracel, în baza dreptului internațional, în contextul în care o serie de state din zonă încearcă în mod abuziv să limiteze acest drept.

"Angajându-se în treceri pașnice, fără a notifica în prealabil sau a solicita permisiunea unora dintre pretendenți, Statele Unite contestă restricțiile ilegale impuse de China, Taiwan și Vietnam", se precizează în comunicat.

Referitor la China, partea americană se bazează pe decizia din 12 iulie 2016 a Curții de arbitraj din Haga, care a decis că China nu are drepturi istorice asupra Mării Chinei de Sud, decizie pe care însă Beijingul o respinge și o ignoră.

În context, ieri,11 iulie, secretarul de stat american, Antony Blinken, a transmis printr-un comunicat că libertatea de navigație este interesul ”etern” al tuturor țărilor, iar ​în ​Marea Chinei de Sud se înregistrează cea mai mare încălcare a acestui drept.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel