China amenință delegația politică a Cehiei care a efectuat o vizită în Taiwan

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, va plăti ''un preţ ridicat'' pentru vizita sa oficială în Taiwan, a declarat luni ministrul de externe chinez, Wang Yi, un avertisment respins de oficialul ceh care a afirmat că nu doreşte o confruntare politică, relatează Agerpres, citând dpa şi Reuters.

Şeful diplomaţiei chineze a declarat că vizita în curs a lui Vystrcil în Taiwan pentru promovarea legăturilor comerciale între Republica Cehă şi Taiwan reprezintă o "provocare".

"Guvernul şi poporul chinez nu vor uita niciodată şi nu vor sta liniştiţi şi privi, şi trebuie ca el (Vystrcil) să plătească un preţ ridicat pentru comportamentul lui obtuz şi speculaţii politice", a declarat Wang, potrivit unei declaraţii publicate pe site-ul Ministerului de Externe chinez.

China consideră Taiwanul o provincie separatistă şi interzice altor ţări să aibă legături oficiale cu acesta, notează dpa. Politica Chinei faţă de Taiwan este cunoscută sub numele de "principiul unei singure Chine".

"Să conteşti 'principiul unei singure Chine' în problema Taiwanului înseamnă să devii duşmanul celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi şi reprezintă un act de încălcare internaţională a încrederii", a adăugat Wang.

Vystricil este oficialul ceh cu rangul cel mai înalt care a vizitat până acum Taiwanul. El a sosit duminică în Taipei cu primarul oraşului Praga, Zdenek Hrib, şi cu o delegaţie de oameni de afaceri cehi pentru o vizită de şase zile.

Preşedintele Senatului ceh a afirmat într-un comunicat că declaraţiile lui Wang reprezintă un amestec în afacerile interne ale Republicii Cehe.

"Suntem o ţară liberă care încearcă să aibă relaţii bune cu toate statele şi cred că aşa vor sta lucrurile în viitor indiferent de declaraţia ministrului chinez. Şi doresc să repet că această vizită nu este menită în niciun caz a fi o confruntare politică", a mai spus el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel