China admite că relația sa cu SUA este în „impas” iar cele două puteri se confruntă cu „dificultăţi serioase”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Relaţia Chinei cu SUA este în ''impas'' şi se confruntă cu ''dificultăţi serioase'', i-a spus luni adjunctului secretarului de stat al SUA un oficial de rang înalt de la Beijing cu prilejul unei vizite în ţara sa, relatează Agerpres, citând DPA.

Adjunctul ministrului de externe Xie Feng i-a transmis aceste lucruri lui Wendy Sherman, cel mai înalt oficial american care vizitează China de când Joe Biden a devenit preşedinte al SUA.

"Îndemnăm SUA să-şi schimbe mentalitatea greşită şi politica periculoasă", a spus Xie. El a mai spus că o campanie este în curs pentru a distruge China.

Unii americani portretizează China drept un "duşman imaginar", iar "demonizarea" Chinei ar putea fi o tentativă a SUA de a distrage publicul de la chestiuni interne, a afirmat Xie.

Mai târziu, Wendy Sherman s-a întâlnit cu ministrul de externe Wang Yi, prilej cu care conversaţia s-a axat puternic pe drepturile omului, potrivit părţii americane.

"Ea a ridicat preocupările noastre privind drepturile omului, inclusiv reprimarea antidemocratică din Hong Kong, genocidul în desfăşurare şi crimele împotriva umanităţii din Xinjiang, abuzurile din Tibet, restricţionarea accesului media şi libertatea presei", se menţionează într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Presupusele legături între Beijing şi infractorii cibernetici au fost de asemenea aduse în discuţie, la fel ca şi legalitatea multora dintre pretenţiile chineze asupra insulelor din apele înconjurătoare, inclusiv la Taiwan.

Potrivit comunicatului, Wendy Sherman a ridicat, de asemenea, subiectul cetăţenilor americani şi canadieni deţinuţi în prezent în China în cadrul unor dispute mai ample şi a reamintit Beijingului că oamenii nu sunt "monede de schimb".

De asemenea, ea a îndemnat China să permită continuarea investigaţiilor asupra originii COVID-19, despre care aproape toţi oficialii din domeniul medical susţin că a pornit din China. De când China a reuşit să aducă sub control pandemia anul trecut, nu a fost deloc înclinată să vorbească despre originile sale probabile pe teritoriul său şi chiar a încercat să sugereze scenarii alternative.

Wendy Sherman a încercat însă să ridice şi o serie de chestiuni în care cele două ţări ar putea coopera, printre care schimbările climatice, proliferarea armelor, Afganistan şi Myanmar.

Ca măsură de precauţie din cauza pandemiei de coronavirus, întâlnirile au avut loc nu la Beijing, ci la circa 130 km distanţă de capitala chineză, în oraşul Tianjin din nord-estul ţării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel